Bild på de sex medlemmarna i bandet Samara

Vinterkonsert med Samara – ett musikaliskt möte mellan Norden och Mellanöstern

By Blogg

Sommaren 2021 gav Samara en bejublad konsert på Fåfängan. Nu är de ute på Sverigeturné så vi passar på att bjuda in denna fantastiska, svängiga ensemble igen. Eftersom Fåfängan är stängt för vintern så ordnar vi konsert på Träffen istället.

Samara blandar traditionell och nyskriven musik från Mellanöstern och Norden. Med sång på arabiska, svenska, finska och kurdiska ackompanjerat av dragspel, oud, saxofon, slagverk och bas bjuder de på en säregen och medryckande mix att gråta, skratta och dansa till.

Bandet har turnerat flitigt både i Mellanöstern och Sverige och fått oerhört starkt gensvar från publiken genom sin unika sammansättning och skickliga musikalitet.

Samara består av den kurdiska sångerskan Avin Omer som också sjunger på arabiska och persiska, den palestinske slagverksvirtuosen Youssef Hbeisch, oudspelaren Ahmad al Khatib, Larisa Mönttinen Ljungkrona på dragspel och finsk runosång, Sten Källman på diverse saxofoner och Stefan Bergman på bas.

Kolla in bandet här:

SAMARA trailer 2022

PRIS: 220kr, Barn och ungdom upp till 19 år 20kr. Grupprabbatt finns för grupper på minst 6 personer, kontakta info@fafangan.se

KÖP BILJETTER HÄR: https://secure.tickster.com/sv/p9zy4ak4448hpek/products
Biljetter kan även köpas på Rosvalla och Nyköpings Turistbyrå samt på plats tidigast en timme innan konserten.

ÖVRIG INFO:
Konserten är ca 2 timmar lång inklusive paus. I pausen serveras tilltugg och lättare mat från Mellanöstern och Somalia.

Fåfängan intar Teaterparken!

By Blogg
Fåfängan flyttar till Teaterparken med musik, marknad och aktiviteter för hela familjen!

Under två dagar i augusti lämnar Fåfängan sin lummiga oas ovanför Perioden för en annan, mer centralt belägen sådan, nämligen Teaterparken! Med oss tar vi hela Fåfängans koncept och särprägel med blandat scenprogram, marknad och familjeaktiviteter.

Fokus dessa två dagar ligger på lokala favoriter varav de flesta gett utsålda konserter på Fåfängan, blandat med några utsocknes överraskningar för Nyköping att upptäcka och älska. 

Fåfängans café, som drivs av Hellmans i Nyköping, kommer sälja fika, lättare mat samt öl, vin och alkoholfritt. 

 

PROGRAM FREDAG 19 AUGUSTI

16:00 Caféet öppnar 

16:30 My Dear Companion – Denna trio bestående av Lea-Marie Sittler, Hannah Shermis och Agnes Åhlund bjuder på trestämmig country/americana vackert ackompanjerad av dem själva på banjo, gitarr och cittra. Musiken frambringar en känsla av nostalgi och glädje samtidigt som den är otroligt vacker och lämnar få oberörda.   

18:00 GRIM – Alvin Blomberg (från Pwned by Gravity) bjuder på stämningsfull indie-folk, som för tankarna till 70-talets berättelsedrivna singer-songwriters.  

19:30 Mattias Nordkvist – Med senaste tv-serien ”Vi i villa” i ryggen tog Mattias sig tid åt att skriva ny musik och spelade i maj in 13 nya sånger i anrika Silence Studio. Dessa sånger kommer att utgöra Mattias tredje album som ännu inte har fått releasedatum. Men i teaterparken kommer han och hans gitarrist Jonas Gustavsson att bjuda på större delen av albumet i en avskalad konsert.  

21:00 Miss Winter – Nyköpingsbandet vars musik spelats över hela världen och har fått möta countrypubliken i Europa, Australien samt inte minst USA och countryns mecka Nashville med sin livfulla countryfierade pop. En perfekt avslutning på kvällen! 

 

*Mattias kommer även spela på Stora torget på lördag med hela sitt band, men då blir det inte de nya låtarna, bara så att ni vet. 😉 

 

PROGRAM LÖRDAG 20 AUGUSTI

11:00 Café, marknad och aktiviteter för hela familjen drar igång:

Ansiktsmålning, chokladhjul, marknad med mathantverk, konsthantverk, sockervadd med mera. Skaparverkstad för barn: gör en flagga till parkens flaggspel!

12:30 Magisk Cirkus  – föreställning och cirkusskola för barn i åldrarna 3-100 år.  

Magic Thor och Miss Monette blandar magi, humor, jonglering, verbal graffiti och fysisk komik med improvisation. Ni får också se akrobaten Joel Roxendahl i ett tempofyllt dans-akrobatiskt nummer och hur han använder en pilatesboll på ett helt nytt och innovativt sätt. Som final får Miss Monette med publiken i ett medryckande gitarr- och trumnummer tillsammans med Magic Thor. Efteråt föreställningen blir det cirkusskola där barnen får prova på olika discipliner, som att jonglera med bollar, käglor, ringar, devil sticks, Diablo, och cykla på enhjuling. 

14:30 Långbacka/Bådagård – Långbacka/Bådagård är sångarna och multimusikerna Maja Långbacka och Matilda Bådagård. Hejvilt blandar de folkmusik med pop på sitt säregna, filmiska sätt, har sedan starten väckt stort intresse – inte minst år då de är aktuella med filmmusiken från Camilla Läckbergs uppmärksammade film GLACIÄR.

15:45 Fåfängans vänner – i nämnd ordning: poeten Christer Ericsson, Trubaduo, Lilja Hejdenberg och bandet Tistel. 

18:00 Armadillo King – I Henning Ejnefjälls engelskspråkiga projekt Armadillo King som nyligen debuterade med albumet A Drifters Tale hörs influenser från Dylan, Bowie, Petty och Young. En innerlig och mörk americana omöjlig att inte förälska sig i! Nu får vi äntligen chansen att se Henning och hans band på scen!  

19:30 Just Cash – Traktens lokala Johnny Cash-uttolkare med Kenth Nyqvist i täten ger oss historien om Johnny Cash och utvalda delar av hans stora låtskatt. En nostalgitripp i Johnnys äventyrliga och stundom stormiga liv. 

21:00 Staffan Hellstrand – Hitmakaren och Nyköpingssonen behöver väl knappast en närmare presentation. Ikväll står han på scen med hela sitt band och levererar sina odödliga låtar. 

Emil Jensen kommer till Fåfängan 5juli..

By Blogg

EMIL JENSEN – Än susar skogen
Cykelturné i sommar, på tåg med föreställning i höst

Emil Jensen gör hela sin sommarturné per cykel som en manifestation för miljön, freden och klimatet, med trädplantering, närodlade gästartister och en ny föreställning med musik, poesi och komik om livet på jorden.

Emil Jensen har senaste åren turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela Sverige, på allt ifrån Dramaten till Way Out West, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr. Nu är det äntligen dags för en ny föreställning och ny turné: ”Än susar skogen”. I sommar helt och hållet per cykel, som en personlig och konkret manifestation för hållbarhet.
Miljöengagemanget har gått som en grön tråd genom Emils liv som både artist och aktivist, nu tar han detta ytterligare ett steg:
– Min nya föreställning handlar om livet på planeten, som en hyllning till den biologiska mångfalden, till alla som inte har någon röst, till alla som ännu inte fötts, för fred på och med jorden. Då kändes det självklart att genomföra turnén i just denna form. Mycket snack och mycket verkstad, säger Emil själv om den revolutionerande turnémetoden.
Cykelturnén är ett samarbete med Naturskyddsföreningen, och förhoppningen är att gjuta lite mod, tröst och handlingskraft i en svår tid.
– Min tanke är att det framför allt kan inspirera. ”Kolla, här har vi en klen poet som cyklar hela sin turné, det kanske inte är så svårt att ändra lite på vår livsstil ändå”. Att sprida dåligt samvete funkar sällan som en hållbar drivkraft till förändring, har jag märkt, men att gå från ord till handling på det här sättet ger människor lite ljus och glöd i en mörk tid.
Emil har hyllats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre. Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Ane Brun, och föreställningar med Nour El Refai och Mikael Wiehe.

Andra inslag under turnén är plantering av vårdträd och ”närodlade gästartister”. Emil förklarar:
– Skulle någon av mina kära kollegor vara i någon ort jag uppträder i, eller om våra turnévägar korsas, blir det säkert en och annan duett under sommaren, där ingen ska behöva flänga långt för att medverka. Och eftersom jag alltid tolkar saker så konkret, kommer också inslag av trädplantering ske längs vägen – jag växte upp med en affisch där det stod ”Även om jorden skulle gå under imorgon skulle jag fortfarande plantera ett träd idag”.
Till hösten följs cykelturnén upp med en tågturné som bjuder på en större föreställning i två akter med plats för fantastiska stråkmusiker, gäster, overheadapparater och allt annat fint och storslaget som inte får plats i en cykelkorg.
Genom åren har Emil prisats för sin ordkonst och musik, men också för det engagemang som genomsyrar hans texter och artisteri och inte lämnar någon oberörd. Senast fick han Karl Gerhard- priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och han har fått flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage. Han gör kåserier på söndagar i ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio P1 där han också hörs återkommande i ”Tankar för dagen”. Han har släppt åtta rosade album, fyra böcker och är sedan tidigare europamästare i Poetry Slam.
Ur motiveringen till Gustav Frödings lyrikpris:
”Bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”