Höstmarknaden är tillbaka!

By Blogg

Söndagen den 5 oktober kl 11-15 är Fåfängans höstmarknad tillbaka efter fem år i träda! Precis som tidigare år hakar vi på Mikaeliskolans höstmarknad så det blir dubbelt upp med knallar, aktiviteter för alla åldrar, uppträdanden och musik!

På Fåfängan kan du handla nyskördade grönsaker, hantverk, fårskinn och allsköns mathantverk. Yalla Nyköping säljer piroger och annat gott i vår cafébod. Den lek- och spelsugne kan testa tur och skicklighet i ’ringen på spiken’ och stångboll, liksom i klassikerna bollkastning och chokladhjul.

På Fåfängans scen står legendariska folkmusikbandet Den Fule och singer-songwritern Derya.

Tider:
11.00 Marknaden öppnar, Derya spelar
12.00 Mikaelispelet framförs på Mikaeliskolans gård
13.00 Den Fule spelar (2 set med 15 min paus)
15.00 Marknaden stänger

OM DEN FULE
Den Fule bildades i Göteborg under början av 90-talet och etablerade sig snabbt som pionjärer på den svenska folkfusion-scenen. Bandets musik förenar traditionell svensk folkmusik med influenser från jazz, rock, funk och världsmusik, vilket resulterar i en unik blandning av svängiga rytmer och komplexa melodiska arrangemang.

OM DERYA
Derya Tezcan är en ung, sanslöst begåvad singer-songwriter som har sina musikaliska rötter tryggt förankrade i den melankoliska american folk-traditionen men med ett alldeles eget uttryck genomfärgat av soulglittrig pop.

Guidade vandringar runt Fåfängan

By Blogg
Guiderna Eva och Ulf Henryson tar dig med er på en spännande rundvandring med fokus på torpet Fåfängan och dess intressanta historia med koppling till Periodens gamla industrier.
Datum och tid: 16, 17, 23, 24, 30 och 31 juli kl 13.00.
Start: Samling vid caféboden
Omfattning: Promenaden tar ca 45 min och är handikappvänlig.
– Fri entré –

Den förtrollade trädgården 2025

By Blogg

Upplev magin i Den förtrollade trädgården!

Onsdag till lördag 9 juli-2 augusti erbjuder vi tre sagovandringar om dagen där besökaren får träffa Fauxe och Remi från Fåfängans skola för magi och häxkonst – en äventyrlig resa med kluringar och magi.
Här kan man också släppa lös kreativiteten i vår skaparverkstad och utmana sig själv med naturbingo. Upptäck små minityrvärldar gömda i trädgården, låna kläder från vår utklädningslåda och låt fantasin blomstra i en förtrollad miljö.
Datum: 9 juli-2 aug
Öppettider: Ons-lör kl 11-15
Sagovandring kl 11.00, 13.00 och 14.00.
Pris: 50 kr/barn, betalas med Swish på plats. Ingen förbokning.
Stort tack till Sörmlands sparbank och Länsförsäkringar som gör Den Förtrollade Trädgården möjlig.

GUIDNINGAR i Fåfängans område för medföljande vuxna och andra nyfikna!

Eva & Ulf går guidade turer och berättar om Fåfängan & dess omgivningar. Ett tips är att delta medan barnen njuter av ”Den Förtrollade Trädgården”.
Datum: 16, 17, 23, 24, 30 och 31 juli, kl 13-14
Samling vid caféboden.
Fri entré.
Arrangör: NBV.

Hjälp oss bygga en ny scen till 2026!

By Blogg

Inför sommarens programstart har vi lagat och förbättrat scentaket på vår lilla scen som bröderna Blomster byggde för snart 15 år sedan, men nu sjunger den verkligen på sista versen. Vi har fått bygglov att bygga en lite större, snyggare och mer funktionell scen men saknar just nu pengarna.

Därför hoppas vi att våra kära besökare och vänner vill vara med och hjälpa oss samla in det som behövs så att vi kan ha en ny scen på plats till näsa sommar! Vi är tacksamma för alla bidrag, stora som små!

Läs mer och skänk en slant här!

Tipsrundans vinnare & facit

By Blogg

Tipsrundorna är rättade och vinnare utsedda!
De tre vinnarna i vuxenrundan vann 2 fribiljetter var till valfritt Fåfängan-evenemang samt lite annat smått och gott. 
De tre vinnande barnen fick fribiljetter till Den Förtrollade Trädgården och godis.

Vuxenrundan var klurig. Ingen hade över 7 poäng av 10 (vilket bevisar att alla följde uppmaningen att inte googla – bra där!) Nedan följer frågorna och rätt svar.

 

Fråga 1: Bob Dylan

Lördagen den 24 maj kommer det att bli Bob Dylan-quiz på Fåfängan. Anders spelar Dylan-låtar och Jörgen ställer frågorna.

Vilket år fick Bob Dylan nobelpriset i litteratur?

A. 2018
B. 2016
C. 2014

Rätt svar: B

==============

Fråga 2: Armborst & Tulpaner

Armborst & Tulpaner spelar på Fåfängan lördagen den 14 juni. Temat kommer att vara sånger om Nyköping och Bildgruppen kommer också vara där och ställa ut stadsbilder.

De har hållit på länge. När bildades bandet?

A. 1991
B. 1987
C. 1999

Rätt svar: A

=============

Fråga 3: Amanda Ginsburg

Jazz-sångerskan Amanda Ginsburg kommer till oss söndagen den 15 juni. Sången “Höst” är en tonsättning av en dikt av en svensk författare som gjordes till SVT-programmet Helt Lyriskt.

Vem är författaren till dikten?

A. Karin Boye
B. Stig Dagerman
C. Edith Södergran

Rätt svar: B

=============

Fråga 4: Fredrik & Puritanerna

Bluesbandet Fredrik & Puritanerna spelar på Fåfängan fredagen den 27 juni. Puritanismen är historiskt sett en radikal kyrklig och politisk rörelse i Eng­land på 1600-talet.

Men vad betyder det i modernt språkbruk att vara puritan?

A. Att vara någon som är besatt av renlighet
B. Att vara en person som följer strikta moraliska eller religiösa principer
C. Att vara en religiös fanatiker

Rätt svar: B

=============

Fråga 5: Loke

Loke från Göteborg spelar på Fåfängans scen söndagen den 29 juni. Han har varit här förut men det var ett tag sen nu. Loke är förknippad med ett evenemang på Gotland, där han spelade varje år och varje dag i 25 år (fram till 2022). Vilket?

A. Almedalsveckan
B. Hansedagarna
C. Medeltidsveckan

Rätt svar: C

=============

Fråga 6: The Plan
På bilden ser ni Teodor Jensen, frontperson i The Plan.

Vilket instrument spelade Teodor Jensen i den legendariska gruppen Broder Daniel?

A. Bas
B. Gitarr
C. Trummor

Rätt svar: A

=============

Fråga 7: Fröken Elvis

Fröken Elvis spelar på Fåfängans scen söndagen den 13 juli. De tolkar Elvis-låtar men har på senare år också breddat sin repertoar. Det kan ta många år innan de får loss rättigheterna till att tolka Elvis låtar.Förra året så släppte de singeln “Kär i dig”. Vad heter den när Elvis Presley gör den i original?

A. Falling in love with you
B. I can’t help falling in love with you
C. In love with you

Rätt svar: B

=============

Fråga 8: Jonas Lundqvist

Jonas Lundqvist kommer till Fåfängan lördagen den 9:e augusti. Han har tidigare varit trummis i detta band.

A. Popsicle
B. The Plan
C. Bad Cash Quartet

Rätt svar: C

============

Fråga 9: Tres de Corazones

Med rötter i traditionell flamenco skapar trion Tres de Corazones känslostormande dramatik och omåttligt sväng genom flamencons tre dunkande hjärtan – sången, dansen och gitarren. Söndagen den 17:e augusti kommer de till Fåfängan!

Vilket land har flamencon sitt ursprung i?

A. Argentina
B. Spanien
C. Brasilien

Rätt svar: B

============

Fråga 10: Sir Reg

Det är punkfest den 23:e augusti!

Som huvudakt spelar bandet Sir Reg. Under kvällen spelar också Flaskhals och Kaffeflickorna.
Vad kallas Sir Regs musikstil, en genre som också band som Flogging Molly och Dropkick Murphys tillhör?

A. Celtic Punk
B. Irish Punk
C. Folk Punk

Rätt svar: A