Fåfängans historia

Arbetarbostäder, konvalescenshem, populär dansbana, sommarnöje – Fåfängan med de två torpen från 1798 har haft olika användningsområden genom de drygt två sekel som förflutit. Här nedan kan du hitta lite historia om platsen samt läsa om hur det gick till när Fåfängan fick nytt liv och blev den mötesplats vi har idag – se flikarna med de olika årtalen.

Fåfängan – En historisk plats

Det hela började 1763 då grosshandlaren Carl Magnus Nyström körde igång papperstillverkningen med vattenfallet vid Perioden som drivkraft. Som pappersmästare anställde han Salomon Malmberg som 1783 övertog pappersbruket tillsammans med sin son Pehr Malmberg. Det var han som tillsammans med brukspatron Adam Tibertius Stenqvist utökade fabrikens domäner. Den 23 april 1798 fick de för 8 skillingar per år den mark som idag kallas Fåfängan för ”uppsättande av tvänne stufwor till boningsrum för några bruksarbetare”. Detta gör torpen på Fåfängan till några av Nyköpings absolut äldsta boningshus.

Hur Fåfängan fick sitt namn finns det olika teorier om, bland annat att det på området fanns en lada som var prydd med ett ovanligt stort och fint fönster, vilket kan ha uppfattats som fåfängt. En annan möjlig betydelse är att torpen användes som sommarresidens ganska tidigt, innan sommarstugor hade blivit nästan var mans egendom.

Vet du något om detta eller har annan information om platsens historia? Meddela oss gärna på info@fafangan.com.

Hösten är här och Fåfängan stänger för säsongen

2015-10-05
Nu har årets final, Höstmarknaden gått av stapeln på Fåfängan. Som så många gånger förut var vädergudarna med oss och solen lyste. Många besökte Fåfängan och fick både musikaliska upplevelser, smakupplevelser och förhoppningsvis fina saker med sig hem.

Om du gick tipspromenaden kommer de rätta svaren här! Och vinnare med alla rätt är Fei Ying. Grattis!

1. Fåfängan byggdes 1798.
2. Echinacea kan bota förkylning.
3. Thorsman tillverkade plasplugg och kabelklammer.
4. Man bröt silver ur gruvan på Hållet.
5. ca 20 av Fåfängans evenemang ägde rum på scenen.
6. Walforfskolans filosofi heter antroposofi.
7. Love säljer även skateboards
8. Det var ett fönster på en logbyggnad som troligen gav namnet Fåfängan.
9. Erik ”Humla” var materialförvaltare för Hargs bollklubb.
10. Det var 37 insamlade tipstalonger från tipspromenaden.

Fåfängans höstmarknad 2015!

 

Cabarevy

2015-08-15
Nyköping stads teater ger i år igen en färgsprakande Cabarevy på Fåfängan! Med föreställningen ”på spaning i satirien” får du en timma nyskrivet material utan dess like! köp dina biljetter här.

Nu är cabarevyn igång

 

En dag fylld av ord

2015-08-02
Nu på Lördag blir det festivalen OrdaGrannt på Fåfängan. det kommer bli en späckad dag tillägnad ordets kraft och magi! Entre 120:-

Nu på Lördag fylls Fåfängan av Vackra Ord!

 

Köp biljetter online!

2015-06-23
Nu kan du köpa biljetter till några av våra evenemang på fafangan.tictail.com!

Våren är äntligen här!

2015-05-01
Tack alla fantastiska människor som kom till Fåfängan igår och firade vårens ankomst! Nu ser vi fram mot en strålande sommar tillsammans!

Här kommer alla rätta svar i tipspromenaden! Kunde du alla frågor om Nyköping?

1. Den tyska såpan som bland annat spelas in i nyköping heter Inga Lindström
2. Svensson Svennson – i nöd och lust invigde Nyköpings stora biograf.
3. L:a Strömgatan ligger på öster.
4. Nyköpingshus användes 1266 för första gången som residens.
5. Det största fallet i Nyköpingsån är i Harg.
6. Pelles Lusthus var tidigare en fabrik för tillverkning av bultar.
7. För 100 år sedan kunde man arbeta som ciselör på Hotell Kompaniet.
8. År 1987 firade Nyköping 800 år som stad.
9. Den runda skalbaggeliknande bilden är en hällristning från Harg.
10. Utslagsfrågan: Totalt gick 77 personer denna tipspromenad.

ca 1200 själar såg Fåfängans valbogsmässoeld!

Nu kliar det i fingrarna

2015-04-22
Igår blev de sista justeringarna i sommarens program klart och godkänt och filen till det i år 16-sidiga programmet skickades till tryckeriet.

Nu väntar vi med spänning på resultatet som kommer spridas under fåfängans öppnande: Valborg! Öppnandet sker 30 april kl 18:00 och brasan tänds kl 19:00. Vi ses då!

programmet trycks på Österbergs tryckeri i Nyköping

En fantastisk final

2014-10-09
Säsongen är över på Fåfängan för den här gången och höstmarknaden blev just den höstfest vi hade hoppats på! Massor av hantverk och ätbart, konst, lotteri, lekar och underhållning hela dagen. Stort tack till alla som medverkade för att ni bidrog till att göra denna fantastiska final.

Här kommer de rätta svaren på Tipspromenaden:
10 – 51 personer deltog i tipspromenaden
9 – Mikaeliskolan och Waldorfpedagogiken grundar sig i Antroposofi.
8 – Det unga äppelträdet på Fåfängan är av sorten Fiholma
7 – Denna höstmarknaden blev den fjärde i rad.
6 – Konstnären Karin Ekoff startar i höst upp verksamhet inom Anhörigstöd i Nyköping
5 – Ett återkommande motiv för Konstnären Ulrika Tallving är Kanin som hon också har som husdjur.
4 – Konstnären Annica Edwall driver även galleri hAndmadE
3 – Den dolda kryddan vad timjan
2 – Under sommaren har Fåfängan haft ca 40 evenemang
1 – Svaret på frågan vem som vi inte sett till i Grönskan på Fåfängan visas i SVT1 nu på lördag kl 20:00. Många har nog sett Affischerna för festival decimal där Jojje Wadenius var ett av de stora namnen, så nu återstår Anja Person och Urban Grönström. To be continued…

Vinnare med alla rätta svar och en bra gissning på utslagsfrågan är Sebastian Alm som vinner ett kostverk av Annica Edwall. Grattis!

Full fart på Höstmarknaden 2014

 

Skratt, Mys och ljumma nätter

2014-08-18
Helt otroligt, men det känns som att hösten närmar sig och när man tänker efter så är det faktiskt inte så många punkter kvar på säsongens program.

Trots att det fina vädret och värmen börjat ge vika kom det över förväntan med publik till lördagens standup och det blev en härlig stämning. Inte lika många kom iväg från myset hemma till söndagens utebio i regn och rusk. Dom som kom fick i alla fall en riktigt härlig kväll, regnet avtog och blev riktigt härlig kväll och en rafflande film.

Nu håller vi tummarna för att hösten utvecklar sig till något riktigt bra för vi har ännu mycket kvar att se fram mot!

Massor av folk på standup-kvällen på fåfängan

 

Kolonien

2014-07-27
Lyckades filma lite från Kolonien spelning och jag tycker nog ändå att känslan förmedlas ut genom skärmen, men så har jag ju med mig hur fint det var på plats…
se en film här

Festivalsuccé

2014-07-27
Igår var det festival på Fåfängan. En succé utan dess like. Jojje Wadenius, Staffan Hellstrand, Stina Berge, Ola Sandström, Loke, Ola Aurell, Kolonien och många många fler och så avslutades den magiska kvällen med Världens Band och 14 musiker från hela världen. Det saknas ord för hur bra detta var!

Jojje Wadenius på Fåfängans scen Trägårn

 

Festival!!!

2014-07-25
Imorgon smäller det! Då blir det festival på Fåfängan. 3scener och fullmatat program från klockan 14:00 fram till klockan 01:00. Ta med alla du känner och kom till fåfängan, detta kan ni bara inte missa.

Här byggs scenen i trädgården upp

 

Nyheter

2014-07-07
Som vanligt blir det lite dåligt med uppdateringar på hemsidan såhär mitt i sommarens fullspäckade program på Fåfängan i Nyköping. Vi får hänvisa till vår facebook och vår instagramdär vi är lite duktigare 🙂

Ett väldigt roligt nytt inslag vi hade nyligen var Standup med East Coast Standup, vi möblerade om lite så att scenen fick en lite mer intim publik nere i trädgården. En kväll med mycket skratt och riktigt bra komiker på scen.

Annars fortsätter vi i värmen med café tis-sön 11-19, barn/familje-aktiviteter på söndagarna, allsång de tre kommande torsdagarna och yoga två ytterligare fredagsmorgnar från kl 9:30.

Utöver detta laddar vi för Festival decimal som närmar sig med stormsteg. Det kommer bli en upplevelse utöver det vanliga! Vi ses väl?!

Ett nytt inslag – Standup på Fåfängan i Nyköping

 

Jazzen blev Balkan

2014-06-08
En hektiskt men rolig helg har förflutit på Fåfängan i Nyköping. Första veckan denna sommar som vi håller öppet hela veckan (utom måndagar… lite vila kan väl vara bra). Veckan har bestått av allt från våffelkalas, SVT inspelning, Planteringsworkshop och Balkanmusik. Många har besökt Caféet och kanske är det som SVT gänget sa ”Fåfängan verkar vara lite av Nyköpings trademark”.

Här är Balkan Big Pack som röjde loss istället för Jazztrion som det var tänkt. Händelsevis fick en av musikerna i jazztrion ett för tidigt fött barn och det vi kunde hitta kvällen innan konsertdags var detta. Inte illa måsta jag ändå säga! Kanske blir mer av dom på Fåfängan framöver!

Vi ses!

Ett glatt återseende

2014-05-25
Vi har haft fullt upp på Fåfängan. De senaste dagarna har solen lyst på oss och det har kommit många glada besökare, inte minst idag på Mors dag, då vi firade med gräddtårta med jordgubbar. Ritigt somrigt och härligt.

Den 19 maj hade vi vår första konsert. Det var Stiko Per Larrson som gästade fåfängan under sin vandringsturne. Vädret blev perfekt och uppskattningsvis 120 besökare kom och tittade och lyssnade och inte minst skänkte ca 9000kr till Stikos insamling till SOS barnbyar. titta härhttps://stiko.solidtango.com/video/19-maj för att se hur Stiko vandrar till Fåfängan.

Stiko Per Larsson på sin vandringsturne

 

Öppet igen!

2014-05-04
Nu är våren här och vi har åter öppnat Caféet! Låna en filt eller hitta lä i solen så är det helt fantastiskt.

Öppettiderna nu i Maj är fre-sön 11-18. Välkommen!

Nu är det öppet på Fåfängan i Nyköping

Valborg närmar sig!

2014-04-16
Nu är det snart dags för valborgsfirande på Fåfängan. Det blir brasa, vårtal, körsång, lekar, grillad korv och fika.

Vi kommer även att avslöja hela vårt sommarprogram för allt som händer på Fåfängan under sommaren 2014 som kommer finnas i fickformat att ta med hem! Sen lägger vi såklart upp allt här på hemsidan också 🙂

Valborgsbrasa i år igen!

God Jul & Gott nytt

2013-12-26
Nu sover Fåfängan, men många planer smids och till Valborg öppnar vi upp för massa skoj igen och hoppas på att 2014 erbjuder lika fin sommar på Fåfängan som 2013.

Vi vill tacka alla som gjort det möjligt och önskar ett got nytt år!

Vi ses väl 😉

God Jul önskar Fåfängan och Bröderna Blomster

 

Höstmarknad i strålande sol

2013-10-24
6 okt. En varm sensommardag. Folk strömmade till Fåfängan. Marknad med grönsaker, hantverk, grillade hemgjorda vegburgare, kaffe och muffins med höstsmaker, konst-stig, massor av livemusik och talkshow med intressanta personer.

Stort tack till alla artister, utställare, funktionärer, samarbetspartner, besökare och vädergudar 🙂 Alla gick hem med ett leende på läpparna!

Marknads-mingel.

Slingrande konststig med klurig frågesport intresserade alla åldrar.

På stora scenen stod Havsbandet, Marie Lalá (bilden) och Two men in a boat.

I ett lugnt hörn fanns en utställning och skön sittplats i solen.

 

Årets must

2013-09-28

årets must!

 

Öppet Fre-Sön

2013-09-09
I söndags beslutade vi att återgå till vårens öppettider, vilket innebär att vi har fre-sön 10-18. Dels för att väderprognosen utlovade regn och åska och för att vi nu behöver tid att knyta ihop säcken vad gäller höstmarknaden den 6 okt!

Våga göra det du drömmer om. Ta första steget!

 

Ladda för hösten

2013-09-01
Nu närmar sig hösten med stormsteg. Som tur är inte med storm utan än så länge med sol! Vi hoppas det fortsätter så och att vi kan hålla caféet öppet september ut. Om inte annat så kommer i alla fall scenen erbjuda några yterligare akter som är extremt spännande.

Först ut är Ola Sandström den 7 sept som förutom sina egna låtar, virtuos gitarr och underfundiga texter även tonsatt dikter av Thomas Tranströmmer. Detta följs upp av Petter Berndalen den 21 sept som kanske klingar bekant. Petter har synts lite här och var med sitt lite speciella uppdrag att leva genom att enbart handla direkt från producenterna, något som skulle vara lärorikt för många att prova på. Det finns någon bakom alla produkter vi ser i matbutikerna. Förutom att berätta om sina nu två år med detta sätt att leva spelar han även folkmusik på slagverk och enbart slagverk.

Två spännande akter som du helt enkelt inte vill missa!
p.s. Så blir det ju höstmarknad den 6 okt som avslutning på säsongen på Fåfängan! d.s.

två spännande akter i höst på fåfängan

 

Petter Rylén

2013-08-14
Den 24 aug gästas fåfängan av Petter Rylén, bosatt i Köpenhamn och student vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Som självutnämnd professor i kreativitet kommer han prata och spela musik i en härlig mix med humoristisk underton. Köper du förköpsbiljett kostar det 60:- annars 100:-

Utebio

2013-08-08
I söndags var det premiär för vår utebio – film under stjärnorna, på Fåfängan. Det blev en väldigt mysig kväll med fullsatt i bänkraderna när första filmen ”Moonrise Kingdom” visades.

Nu på söndag visar vi den andra av tre filmer ”Argo” – En amerikansk film från 2012 som utsetts till Bästa film på Oskarsgalan och Golden Globe-galan 2013 där även Ben Affleck fick priset som Bästa regissör. Argo är baserad på en verklig händelse 1979 i Teheran där den iranska revolutionen pågår. När USA:s ambassad stormas lyckas sex amerikaner fly till den kanadensiska ambassaden och gömmer sig senare i ambassadörens residens. Men de iranska revolutionärerna är dem på spåren då upptäcker att de saknas bland gisslan.

Filmen börjar ca kl 21 och inte 20:30 som vi skrivit på affischerna eftersom det behöver bli lite mörkare så att bilden syns innan filmen kan börja.

Gardera dig med varma kläder och kom! Vi säljer snacks och dryck i entrén 🙂 vi ses!

Film under stjärnorna

 

Ett kulturhus under bar himmel

2013-07-22
Just nu händer det väldigt mycket på Fåfängan. Lunchmusik varje onsdag och söndag, vackert väder, mycket folk, barnteater alla dagar, sommarteater alla dagar, longboard och mountainboardproffs och massor av glada och trevliga människor.

Fåfängan är ett fantastiskt kulturhus under bar himmel!


Actionbolaget på besök!


sommarteatern: Fiskaren och hans hustru

 

En pärla

2013-06-27
En härlig kväll i juni. Fåfängan i liv och rörelse precis som det ska vara. Några föräldrar kopplar av medan barnen leker på egen hand i trädgården, ett gäng gymnasieelever möts upp för en lång fika och njuta av sommarlovet och några äldre diskuterar kring vilka av de hembakade godsakerna de ska välja. Under lunchtimmarna kommer de som inte har semester fram och får i alla fall en stund i vacker miljö, god mat och solsken.

Den vackra dagen övergick just idag i en vacker kväll och med underhållning från nyköpingsgänget Armborst & Tulpaner. Fullsatt i bänkraderna. Alla klappar takten. Fåfängan är en pärla.

Armborst & Tulpaner spelar på Fåfängans scen

 

Nu är vi igång

2013-06-09
Ja nu känns det som att vi är i gång på riktigt. Juni är här och caféet är öppet onsdag till söndag mellan 10-18. På vardagarna är det dessutom lunchservering. Solen har lyst på oss och i helgen invigde vi scenen för säsongen med Allsång på lördagen och sedan Sång och lek för de minsta på söndagen. Båda blev riktigt lyckade tillställningar, nu hoppas vi på en bra fortsättning!

Sång och lek på Fåfängan

Allsång på Fåfängan

 

En liten butik på Fåfängan

2013-05-20
I helgen hade en liten butik premiäröppning i torpet på Fåfängan. Den kommer nu hålla öppet alla helger 11-18. Caféet öppnar dock en timma tidigare så ni hinner med en förmiddagskaffe innan ni börjar handla!

En liten butik öppnade på Fåfängan

 

Test av utebion på Fåfängan

2013-05-16
I dagarna testade vi utrustningen för utebion. Det kommer bli en upplevelse utöver det vanliga. Ett hett tips är att klä sig varmt, tjocka tröjor, varma sockor, mössa, vantar och så vidare. To be continued…

Se en film här

Crowd

2013-05-09
Nu finns Fåfängans sommarteater ”Fiskaren och hans hustru” som projekt på crowdculture.se, där alla som vill kan ge ett ekonomiskt bidrag till ett särskilt projekt för att underlätta för producenten/arrangören eller för att helt enkelt stötta för att projektet över huvud taget ska bli av. Klicka här för att läsa mer om sommarteatern på crowdculture.

Jag vill också publicera vinnarna i lotterier och tipspromenad från valborg eftersom alla inte hämtat sina vinster ännu.
Inga Bredenwall – 1A Pris tipspromenad (2 biljetter sommarteatern)
Linnea Sthensson – 2A Prs tipspromenad (1 biljett sommarteatern)
Monica Tegnér – Lotteri 2 biljetter till sommarteatern
Peter Mattsson – Lotteri hudvårdsprodukter från Valleberga
Ingela Ljung – Lotteri skulptur av Christoffer Blomster
Ulrika Jonsson – Lotteri kryddväxter

se en film här

Premiär

2013-05-04
Nu har vi haft premiäröppning av Bröderna Blomsters kultur och trädgårdscafé på Fåfängan! Det var en strålande dag med mycket sol och många fina fikagäster.

Vi hoppas på att ni som fått meddelande om vinst i lotterier och tipspromenad under valborg kommer under morgondagen och hämtar era vinster.

De rätta svaren på tipspromenaden är:
1. SN firar 120 årsjubileum i år.
2. Man kan köpa biljetter till årets sommarteater ”Fiskaren & hans hustru” på Culturum, Turistbyrån, SN (även rabatt med SN-plus) och såklart av oss på Fåfängan.
3. Bröderna Blomster satte sin första potatis juni 2011
4. De som var med när Fåfängan kom till 1798 var tvugna att vänta i ca 100 år innan första numret av SN kom ut.
5. Kulturföreningen Generator håller till på Bryggeriet
6. Ansvarig utgivare är Göran Carstorp.
7. Länets största stad är Eskilstuna
8. Tidningens del för de allra minsta heter Planket
9. Stora ishallen på Rosvalla kan ta upp till 5000 besökare.
10. Utslagsfrågan: Det var 27st som svarade rätt på alla frågor.

Många valde att prova våra grillade mackor!

 

Sköna Maj välkommen

2013-05-01
Ja maj tog oss med storm. Det blev ett valborgsfirande utan dess like. Det kändes som att hela nyköping hade hittat till Fåfängan just denna dag och stämningen var hög trots det minst sagt varierande vädret; blåst, mulet, regn, hagel, sol och tillsist avtog även vinden.

Det magiska framträdandet vid tändandet av brasan stod Långsjö teatergrupp för tillsammans med eldkonstnären Staffan Palm. Som ett smakprov på vad man kan få uppleva på sommarteatern senare i juli.

Nu laddar vi om för en lite lugnare premiär för det nya caféet!

Gudinnan ledde in eldkonstnärerna till brasan som skulle tändas

Många ville vara med och uppleva brasan under valborg på fåfängan

 

Nyheter

2013-04-26
Många nyheter på Fåfängan i sommar. Valborg står för dörren och det är full aktivitet på Fåfängan. Idag var nya butiksföreståndaren Chatarina på plats med lite nytt som kommer finnas till försäljning under valborgsfirandet. Blang annat fågelholkar med stil, trädgårdsredskap med extra komfort och blomster-hattar.

trädgårdsredskap med stickade handtag

blomster-hattar

fin fina fågelholkar

 

En öppning

2013-04-16
I dagarna har det varit mycket aktivitet på Fåfängan. Vårstädning på området och i vagnen där caféet kommer att äga rum.

inifrån cafévagnen ut mot trädgården.

 

Succé

2013-04-09
Det kanske inte ser ut att hända så mycket på Fåfängan, men under snö och lera gror det och det är även full aktivitet när det gäller planerna för våren och sommaren.

Idag har varit en dag med många spännande möten som genererar idéer och engagemang. Jag måste slå ett särskilt slag för kulturföreningen Generator som vi inlett samarbete med. Håll även utkik i en särskild gratis lokaltidning här i Nyköping, behöver jag ens säga vad den heter? (tror den kommer ut i slutet av april)

Nyköpings gratistidning Succé var på besök

 

18 grader

2013-04-02
Vintern vill inte släppa sitt grepp, men nu måste arbetet på och med allt kring Fåfängan sätta fart.

Idag har vi byggt stommarna till det som ska bli finfina ekbord till större sällskap i trädgården. Det blev många vinklar och mått att hålla koll på. 36 grader, 53 grader, 18 grader osv. Sågspånen flög genom luften.

Imorn fortsätter vi och blir förhoppningsvis klara med själva borden!

Här är början till en gavel på borden

ingen post i bloggen
ingen post i bloggen

Dagens ljus. Äntligen!

2013-01-20
Våren ligger inte långt bort och planerna för Fåfängan blir allt mer konkreta. Idag blev det en tur ut strax utanför Nyköping för att införskaffa ett par rejäla ekbrädor som i första hand ska få bli riktigt fina och robusta långbord för större sällskap. Eken som legat i en lada i form av brädor i ca 10 år var från början en del av Lina naturreservat i Södertälje, men som vid ett gallringsarbete togs för en asp och därför höggs ned. Trots att man insåg sitt misstag var intentionen enbart att göra flis och bränna den fina och gamla eken, men den blev som tur var räddad och nu ska den återigen få se dagens ljus. Äntligen!

ca 30 cm breda fina ekbrädor.

Julmys

2012-12-02
Nu har vi på kort varsel slängt oss iväg på två julmarknader i nyköping, så vi ursäktar att vi inte hunnit informera om detta till er som missade oss. Två mysiga tillställningar i helgen, en på bakgården till ABF den lördag 1a dec där vi också fick användning av alla våra fina marknadsstånd och sen vidare till Bryggeriet söndagen den 1 advent där även tovadeting var med oss på ett bord.

Så nu kan vi förklara väntan på julen invigd. Tack för alla som kom förbi och förgyllde tillvaron.

Julmarknad på ABF i nyköping

Julmarknad på Bryggeriet i Nyköping

 

Planer

2012-11-24
Sedan höstmarnaden har det inte hänt så mycket på fåfängan. Eller snarare inte så det märks. Snacket för hur öppningen till våren ska se ut pågår hela tiden. För att kunna driva caféverksamheten på mer än bara helger har vi varit i Göteborg för att inhandla en försäljningsvagn, och inte vilken vagn som helst. Den måste ju passa in i miljön. Det är en del fix med den för att få det riktigt fin till sommaren, men åh så bra det kommer att bli. Hoppas vi ses då!

Fåfängan får tillväxt till sommaren.

 

Grattis!

2012-10-08
Här har vi de två glada vinnarna av tipspromenaden och lotteriet! Stort grattis till er!

DE RÄTTA SVAREN PÅ TIPSPROMENADEN:
1. Fåfängan byggdes 1798
2. Echinacea används mot förkylning
3. Vi har inte haft barnteater på Fåfängan. ännu..
4. På Fåfängan växer det körsbär, persika, plommon, äpple
5. I sommar har ca 2500-3000 fikat på Fåfängan.
6. Thorsmann uppfann plastplugg och kabelklammer
7. I Gruvan bröt man silver
8. Den väldoftande och omtyckta växten som växer vid bersån var Lavendel

Tipspromenad vinnaren! Stort grattis!

Lotteri vinnaren! Stort grattis!

 

Vilken höstmarknad!

2012-10-08
Tack alla ni som hjälpt till före, under och efter vårt höstmys på fåfängan. Alla ni som kom och visade upp ert hantverk och sålde fina saker. Ni som höll workshop. Alla fantastiska artister som uppträdde under dagen. Men inte minst alla ni som kom och njöt av våfflor, hantverk, musiken och det fina vädret! Vi är mycket stålta och nöjda med höstmyset på Fåfängan igår söndagen den 7 oktober.

Det kom mer folk än vi hade vågat hoppas på och det tar vi som ett gott betyg på att vi gjort något bra av Fåfängan i Nyköping. Eftersom det kom så mycket folk hann vi inte med att ta så mycket foton på egen hand så gå gärna in på vår facebooksida och dela med dig om du har någon fin bild, http://www.facebook.com/wwwfafangancom

Uppskattningsvis 900 besökare kom till Fåfängans höstmys 2012.

Finalen blev en konsert med reggaemusik från DOM!

 

Hösten har anlänt!

2012-10-04
Det är kyligt på morgonen och imorse låg dimman tät. Regnet droppar ifrån himlen mest hela tiden och jackan har letat sig fram ur garderoben. Hösten är här.
Det är rätt härligt och vara ute trots regn och rusk. Det är så det ska vara på hösten. Det kommer bli hur mysigt och fint som helst på söndag med eldar, våfflor och varmchoklad!

Idag har lanthandeln ställts i ordning och vad fint det kommer bli! RIktigt härligt!
Hoppas verkligen du tar tillfället i akt och besöker fåfängan på söndag!
Ta hand om er!

Härliga hudvårdsprodukter ifrån Valleberga!

 

Klippa klistra sy!

2012-09-30
Idag har dagen ägnats åt att sy klart alla markistak till våra vackra marknadsstånd och klistra etiketter på alla våra produkter som kommer finnas till försäljning den 7:e oktober! Välkomna!

Årets produkter!

 

Grönt är skönt

2012-09-27
I Japan ses grönt som färgen för evigt liv, i Portugal är grönt hoppets färg och på de skotska höglanden bar folk förr grönt som ett tecken på ära.

Ikväll är det gurka som står i fokus. Inläggningen håller på för fullt.

Vi hoppas verkligen att vädret är med oss den 7e oktober. Vi fick en liten notis i tidningen extra idag, så det gör förhoppningsvis att fler hittar till fåfängan – denna fina plats!

Igår fortsatte även arbetet med marknadsstånden. Trots regn och mörker kom sågar och virke fram och platsen lystes upp med bygglampor till en bit in på kvällen. Bra jobbat!

En massa inlagd gurka på gång

 

Rött, Sött och blött!

2012-09-26
Idag har det kokats marmelad och sylt så det står härliga till! Allt ifrån Klassisk lingonsylt till mustig tomatmarmelad! Det kommer smaka fint en härlig höstdag!

mmm…Tomatmarmelad!

 

Must have Must!

2012-09-23
Nu har vi gjort vår egen must! kommer finnas till försäljning på höstmyset den 7:e oktober! Inga tillsatser bara pallade äpplen ifrån sörmländska trädgårdar!

Årets must!

 

Mini snickeri!

2012-09-17
Nu har vi stängt cafét för säsongen men arbetet med projektet sinar inte för det. i helgen var vi uppe och snickrade bord för den kommande Höstmarknaden! De kommer bli kanon fina och rustika! Det kommer bli ett riktigt höstigt och fint mys på Fåfängan i år! Ses då!!

Här passar vi in bordskivan!

 

vi tackar för sommaren!

2012-09-11
I helgen som var (8-9 sept) hade vi vår sista öppna caféhelg på fåfängan. Men misströsta icke! Den 7 okt ses vi igen då vi har höstmarknad på fåfängan med många spännande saker på programmet. Islandshästar kommer att var på plats, flera musikframträdanden, försäljning och hantverk och mycket höstmys tillsammans.

Många fina dagar att minnas under vintern.

 

JAZZKERSOUND MED KARIN K!

2012-08-28
På Lördag blir det tradjazz på Fåfängan i Nyköping! Vi får äran att presentera Askersunds bandet Jazzkersound med Karin K. Det blir en 2 aktare med en liten paus då det finns möjlighet att köpa något lätt att äta och varm och kall dryck!
En glad och lättsam stämning utlovas alltså på lördag kl 18:00. inträdet är 50:-
Välkommen!!

”NINA RAMSBY” och ”STATE OF ART”!

2012-08-22
Efter ännu en väl genomförd och lyckad helg är siktet inställt på kommande helgen då vi stolt presenterar NINA RAMSBY med STATE OF ART som förband! Nina som är en av sveriges mest aktade scenartister som gång på gång får lysande recensioner och skapar en stämning utöver det vanliga!
Förbandet STATE OF ART är en jazztrio med bland annat Nyköpingsbon Jakob Hjalmarsson på trummor! samtliga musiker i STATE OF ART går för nuvarande på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Än finns det biljetter kvar. Missa nu inte chansen att uppleva en magisk kväll på Fåfängan! Konserten börjar kl 18!

på längden och på tvären

2012-08-15
Nu närmar sig ytterligare en spännande helg och även denna helg blir det musik på fåfängan i form av gitarr och tvärflöjt. Så välkommen att njuta av ljuva toner och hembakat med kärlek!

stämningsfull musik i helgen

 

Tulpaner!

2012-08-13
Helgen som gick blev återigen en succé. Söndagens musikframträdande av det lokala nyköpingsbandet armborst & tulpaner fick nyköpingsborna att komma ut ur stugorna trots den osäkra väderprogosen och visst kom det några droppar, men inget som inte lite svängig musik kunde råda bot på!

Bullfest

2012-08-01
Många hittade upp till hållet och Fåfängans kultur och trädgårdscafé i helgen. Det var såklart jättekul. Många hade sett oss Bröderna Blomster i tidningen (Sörmlands Nyheter) där vi fick pryda hela framsidan på bilagan Extra.

Så nu får vi ladda genom att baka massor om det skulle bli samma stora antal som hittar till oss även denna helg. Vi tar emot er med omtanke och där enbart det bästa är gott nog 🙂

bullfest bullfest hela dan!

 

Överraskning

2012-07-27
Imorn kan det komma att bli lite överraskningskonsert på café Fåfängan någon gång under dagen. Välkommen att fika i solen!

Det kanske blir lite överraskningskonsert i trädgården på café fåfängan

 

Compaso Flamenco!

2012-07-20
För den som missade var det Flamenco kväll på Fåfängan i Söndags! Hela dagen bjöd på regn och rusk men kl 18:00 sprack himlen upp och vi kunde ställa i ordning för kvällen utan regn. Kl 19:00 drog det hela igång och folket välde in! Sittplatserna tog snart slut och folk trängdes tillslut ståendes överallt där man kunde få en skymt av uppträdandet.

Kommentarerna var fantastiska efteråt! ”vilken energi och glädje!”
”Var har ni hittat dom här? Dom var fantastiska!”
”Vilka glädjespridare!”

Jublet ifrån Fåfängan hördes långväga den här kvällen!

En Fantastisk kväll på Fåfängan i Söndags!

 

Flykt 360°

2012-07-08
Den här helgen har varit minst sagt växlande. Lördagen trotsade alla regniga och åskiga prognoser och bjöd på strålande sol. Medan söndagen höll vad den lovade och det blev en riktigt blöt dag.

Men när man ändå satt inne i regnet kunde man läsa i magasinet escape 360 där fåfängan fanns med på en sida!

Fåfängan blev publicerat i tidiningen escape 360!

 

Varför inte

2012-07-01
Det har varit en fantastisk helg. Tack alla fina människor som kommer och uppskattar vår sommarcafé på fåfängan i nyköping. Idag hade vi återigen livemusik på scenen. Tanken var ju att String strike pickers skulle spela, men eftersom alla gubbar i bandet inte kunde komma så blev det en annan konstellation med några ur string strike pickers och några andra, men som spelade lite liknande musik. Denna grupp kallade sig för ”Why not?” och ja… Varför inte? det blev en härlig atmosfär som spred sig över hela fåfängan.

Nästa helg blir det en vanlig caféhelg, men till helgen därpå blir det återigen liv i luckan när dansgruppen ”compaso flamenco” intar fåfängan med dans och musik.

Gå gärna in på vår facebook så finns mer info och bilder m.m. från tidigare och kommande evenemang och såklart från caféet. http://www.facebook.com/wwwfafangancom

Välkomna!

I helgen spelade why not på fåfängans kultur- och trädgårdscafé i nyköping!

Två glada spelmän i why not?

Liv i luckan. Inomhus pågick en kamp om vem som var bäst på det gamla kulspelet.

 

Sommarregn

2012-06-17
tyvärr kan inte gruppen som ska spela bluegrass i trädgården idag (sön) plocka fram sina instrument i detta regn, så tyvärr får vi ställa in detta. Men brasan är tänd och det blir mys inne en dag som denna.

vi har även plockat fram sällskapsspelen!

 

Mer musik på Fåfängan

2012-06-13
Förra helgen var mycket lyckad med de extremt duktiga musikerna i Josef Asks trio. Till helgen blir det bluegrassmusik i trädgården och denna gång tror jag inte det blir något missförstånd med tiden. vid 13 tiden drar de igång, så Välkommen då!

Nu på söndag erbjuds det bluegrassmusik på Fåfängans kultur- och trädgårdscafé

 

Jazz på fåfängan

2012-06-08
Nu på söndag gästas Fåfängan i Nyköping av Josef Asks trio. I bästa fall kan alla cafégäster få ett smakprov redan under förmiddagen och vill man höra mer håller vi caféet extraöppet fram till konserten är över.

Nu hoppas vi på fint väder till söndag

 

Ny vecka

2012-05-27
Helgen har varit riktigt härlig. Strålande sol och många glada cafébesökare. Många mödrar i flera generationer, det var kul att se. Härligt att vi även redan fått stammisar som återkommer ofta med både favoritmugg och faviritkakor.

Många ville ha mycket av alla godsaker…

 

Grattis Mor!

2012-05-27
Idag är det morsdag och vi har bakat en MORotskaka till fiket för att uppmärksamma alla mammor! Grattis! Hoppas ni får en kanondag!

Vackert Väder!

2012-05-25
Varje vardagsmorgon har jag pallrat mig upp till Fåfängan under de senaste veckorna för att undervisa ett gäng med ungdomar i Trädgårdskunskap! De har främst byggt en spaljé, sexkantig bänk och en uteplats. Sen har det blivit en del måla också. Så nu mår huset lite bättre när det fått ett skyddande lager med Falu rödfärg.

Så har vi ju gjort en ny Hemsida också! Och ändrat Öppetiderna lite granna. vi öppnar nu 11 istället för 10. Så 11-16 Lördagar och Söndagar! och bokat in lite fler konserter. Allt står i Kalendariumet! och det uppdateras kontinuerligt.
Kom och njut av våra hembakade godsaker i den värmande solen eller sitt inne och skåda ut över den växande trädgården i Helgen vetja!

cafepremiär

2012-05-14

Lördagen bestod av regn och blåst, men på söndagen lyste solen påFåfängan och alla fikasugna.

 

Öppettider!

2012-05-11
Lördag kl 10-16
Söndag kl 10-16
Alla helger framöver! Välkomna!

Fullt ös på Fåfängan!

2012-05-11
I veckan har det varit mycket folk och jobbat på Fåfängan! Vi har varit 14 personer totalt varje dag, mestadels ungdomar! Så det är minst sagt fullt ös, det händer saker överallt hela tiden. Fantastiskt!
Det byggs en Spaljé, en grusuteplats och en sexkantig bänk runt ett av våra körsbärsträd. Kom förbi och kika, Vi är där kl 8-10 varje vardag i några veckor framöver.

Så. Tack! Emma, Nea, Emanuel, Wilma, Henrik, Edith, Tilda, Matilda, Robin, Simon, Nathalie, Bella och Fia för era insatser på Fåfängan i veckan!

En sak till. Fåfängans Kultur och Trädgårdscafé öppnar i helgen! Kom förbi och se vad vi åstadkommit i veckan vetja! Välkomna!

2012-05-11

Här sitter uteplatsgruppen och återhämtar sig medan spaljégruppen jobbar på i bakgrunden!

 

Äntligen!

2012-05-09
Vi har tilldelats ytterligare ett stipendium! Andra stipendiumet på en vecka! Otroligt roligt att nu även företag uppmärksammar och tar steget att stödja vårt projekt! Tack för det reklambyrån c/o Lönnström! Hoppas fler följer ert exempel!

Tack Tack Tack!

2012-05-08
Idag stod det i tidningen vilka årets kulturstipendiater var och där stod vi med. Så idag har jag mottagit många gratulationer när jag varit uppe och jobbat på Fåfängan!
Jag vill Tacka så otroligt mycket för alla gratulationer!

vi vill tacka dig!

 

Lite fler bilder ifrån Valborg!

2012-05-07

Vad får det lov att va? Jasså en bulle, dom har vi här!

Den eminenta Fåfängan kören!

Mysigt!

Café!

 

Vi har blivit Uppmuntrade!!!

2012-05-03
Vi har blivit tilldelade årets uppmuntringstipendium! Stort tack till alla er som nominerat oss! Fantastiskt roligt! Motiveringen lyder: Love och Isak Blomster får dela på ett uppmuntringsstipendium för sin insats för ”Fåfängan”, som rustats upp med omsorg och fyllts med liv och aktivitet. Nyköping har fått en kulturmiljö, grönskande oas och mötesplats utöver det vanliga. Stort Tack igen! utdelningen sker på stadshuset lördagen den 12:e maj.

Bilder från Valborg på Fåfängan!

2012-05-02
Här kommer några bilder ifrån vårt vårfirande!

Välkommna Allihopa! Love höll, som sig bör, ett eldande vårtal

Ca 200 personer kom till årets valborg på Fåfängan!

Här spelas det friskt på det nya fina Chokladhjulet!

 

Ett Lyckat valborg på Fåfängan!

2012-05-01
Tack alla fina människor som kom förbi Fåfängan igår! Tillsammans fick vi till ett riktigt lyckat evenemang!
Idag blir det en lugn dag med mycket återhämtning för att imorgon inleda nästa projekt!

på återseende!

Valborg i Nyköping på Fåfängan!

2012-04-29
Nu blev det sådär igen. När det är mycket förberedelser inför ett evenemang uppe på Fåfängan så glöms det bort att uppdateras på bloggen. Men här kommer det en blänkare på vad som händer och har hänt dom senaste dagarna här i Nyköping på Fåfängan! Hoppas vi ses imorgon! Det kommer bli så bra!

Vad Tillverkas här??? Kan det vara ett… Chokladhjul!!! Smarrigt!

Det har tillverkats två eldkorgar av ett gammalt oljefat som det kommer brinna i på Valborg!

Ett Branddike har grävt för säkerhetsskull

Ena halvan av kören!

Andra halvan! En välförtjänt fikapaus i repet. Fantastiskt vad man kan lyckas lära sig på 2 timmar!

 

Projekt att växa i

2012-04-25
Valborg närmar sig och vi hoppas på fler anmälningar till kören (maila love@fafangan.com), men det blir också allt närmare till vårt projekt tillsammans med Mikeliskolan som ska få en kurs i trädgårdsplanering uppe på fåfängan under 5 veckor i maj. Därför vill vi ha kommit långt med odlingslådorna som vi murar upp med lecablock.

När marken är helt plan kan man börja mura.

Barnen på solgläntan hjälpte till att plocka sten innan markväv och bärlager kom på plats för odlingslådorna.

 

Tankens kraft!

2012-04-19
Sitter och planerar ett samarbete med Mikaeliskolan. Deras trädgårdsundervisning ska mestadels bedrivas uppe hos oss på Fåfängan! Superkul! Känns väldigt bra. Jag ska sysselsätta 22st 8-9 klassare i 2 veckor! Att hitta saker att göra är inget problem på Fåfängan men alltihop ska planeras och förberedas och det tar sin lilla tid. Förhoppningsvis kommer eleverna tycka att det är givande och roligt samtidigt som vi får saker gjorda i trädgården! Det kommer bli kanon! Hejsvej!

Trädgård betyder Paradis på Arabiska!

2012-04-16
Igår fick jag lära mig att ordet för Trädgård och Paradis är samma på Arabiska. Så idag har jag byggt vidare på Fåfängans Paradis! Det är verkligen vad det kommer bli! om det inte redan är det..

Så här ser det ut ifrån trädgårdsentrén!

Mura Mura Mura… Är lite sliten i kroppen. Men imorgon fortsätter jag! Kolla in vattenpasset!

Först är markväv sen bärlager och på det murar vi med lecablock. Sen ska det putsas!

 

Gräva gräva gräva, mura mura mura, odla odla odla

2012-04-15
Kom precis tillbaks till Nyköping och Fåfängan efter en helg i Norrköping. Var uppe en sväng och titta till Fåfängan och förberedde grunden för våra odlingslådor av lecablock! Imorgon börjar murningen! Kommer bli så fint!

Deklaration…

2012-04-11
Idag har jag suttit med deklarationen för Föreningen Fåfängan. Superkul! Nästan det roligaste man kan göra… imorgon blir det till att ringa skatteverket och kolla om jag gjort rätt.

Sen har vi beställt markväv, grus och jord idag till våra odlingslådor! Grymt! Förhoppningsvis så kommer det i veckan. Det tackar vi Eric sjöö på Kommunen för! Det gick inte av sig självt men kanonbra att det gick tillslut. Så i sommar kommer det blomstra på Fåfängan! Hej hopp och sov gott!

Regn Regn Regn…

2012-04-10
Ruskigt väder nu. Hade hoppats på att kunna börja mura i dagarna men vädret ser inte ut att tillåta det. Det blir till att jobba vidare inomhus. Läsa på om livsmedelshantering, sätta upp hyllor i förrådet och kalkputsa gamla järnspisen står på schemat. Spisen ska inte putsas men det runtomkring. Livet går vidare trots att det regnar. Hade Gott!

Här klär jag om en fin stol jag ropade in på en auktion.

 

Ett litet steg för mänskligheten ett stort steg för Fåfängan!

2012-04-09
Kom precis hem ifrån Fåfängan där vi lirkat in en Kyl och en frys. Dom var gjorda så att vi precis fick in dom i huset! En centimeter bredare, högre eller djupare så hade det inte gått.

Tidigare idag stannade det till en trevlig kvinna och frågade om hon kunde få låna penna och papper för att skriva ner vårt bankgiro. Hon lovordade projektet och ville ge ett bidrag! otroligt roligt! Stort tack för det!

Här står dem vackra pjäserna!

 

Vinterbestyr!

2012-04-05
Hej hopp!

här kommer fler blinkar av den gångna hösten och vintern. Det var mycket som snickrades och planerades under den kalla årstiden. En del menar att det är tack vare våra kalla och mörka årstider som vi är så påhittiga och innovativa i Sverige. Vi går in i någon slags dvala, segar ihop och flyr in i tankarnas värld. vi tar oss tid att tänka och på våren slutar vi tänka och bara kör! Så glöm inte att anmäla dig till Fåfängans valborgskör! Jag vet ju att du vill! anmäl till Love@fafangan.com

Disken består av två återvunna hurtsar, ett stycke ekskiva och alltihopa klätt med pärlspånt!

Här snickras det för fullt!

Kom ihåg att anmäla dig till Fåfängans valborgskör!

 

Utemöbler!

2012-04-04
Hej alla glada!
Sommaren närmare sig med stormsteg och vi jobbar för fullt med att få allt klart med fiket. Vi är nu i stadiet när vi har satt prioritet på sittplatser utomhus. Så att ni har sköna sittplatser att sitta och njuta i under sommarn! Om du har några utemöbler du vill bli av med som du tror skulle passa på Fåfängan?
skicka då ett mail till info@fafangan.com vetja!

Vårens kraft!

2012-04-02
En hel del frön har nu hamnat i våra små förodlingskrukor. Några har redan brutit sig ur sitt skal och tittar upp ur jorden!

Förra veckan hade jag ett första möte med Bella på Waldorfskolan angående ett pedagogiskt trädgårdssamarbete. Förhoppningen är att Eleverna ska få möjlighet att anlägga delar av vår trädgård som ett praktiskt inslag i undervisningen!

Sånt gillar vi på Fåfängan! Ta hand om er!

Ps. Glöm inte att anmäla er till vår egna valborgskör till love@fafangan.com Ds.

Fröna börjar bryta sig upp ur jorden

 

Solstrålar!

2012-03-27
Nu är vi på gång på riktigt. Ni som passerar kanske har märkt att det börjar röra på sig. Mest kanske det syns utomhus där vi tillochmed var idag och grävde i trädgården. Men även inomhus börjar det ta form. Idag började ommålning av hallen, förrådet har fått nya väggar, inre rummet börjar se ut som ett café med några mysiga fikaplatser och köket har nu den serveringsdisk som jag hoppas att ni alla snart kommer få se i bruk och kanske köpa en kopp kaffe som kan avnjutas i försommarsolen!

ps. missa inte valborg som egentligen blir starten för allt som kommer ske på Fåfängan i sommar.

Här har vi lillebror vid disken!

 

Sjung in våren!

2012-03-26
Var med och sjung in våren på Fåfängan!

maila till love@fafangan.com om du vill vara med och sjunga i vår valborgskör!

 

Många månaders bilduppdateringar!

2012-03-24
Nu har vi varit så där långsamma på att uppdatera.. Men jag skyller på att vi har gjort saker istället för att skriva. VI har gjort så mycket att vi inte hunnit med att uppdatera helt enkelt! Så här kommer ett axplock av olika saker vi har fått gjort den senaste tiden. Det finns mycket mer som jag kommer lägga ut efterhand.

Håll tillgodo!

Vi har även gjort Fåfängan pallar med Fåfängan på! Kanon fint!

Det blev bra!

Och så har vi tryckt Fåfängan T-shirts! Screentryck på ekologiska bambutröjor. Blev kanon!

Det låter illa när man drar ut väldigt gamla rostiga spikar. Men fint blev det!

Studiebesök hos Åbacka Café i Linköping!

Annika Hjälper oss med att måla hyllplanen

 

Våren är här!

2012-03-23
Vi har börjat ta tag i allt jobb uppe på Fåfängan. En hel del möblemang, restaurering av lokalerna, målning och nu med värmen kommer trädgården som i helgen kommer börja ta form när vi nu fått ett parti leca-block levererat som ska bli till odlingslådor!

Vi har även börjat fundera på evenemang… Mer info om det kommer!

Snart börjar trädgården ta form med nya odlingslådor

Nu börjar knopparna tränga fram ur marken

Isak målar

 

I helgen kommer vi!!

2012-03-06
Lördag och Söndag kommer vi att vara uppe på Fåfängan och jobba på plats! Första riktiga arbetardagarna i år. Ska bli riktigt kul och skönt att få hugga i!

Kom och säg hej vetja!

Å Caféerna i Samarbete!

2012-03-04
Nu i helgen fick vi nya vänner! Dom som har byggt upp och nu driver Åbacka Café i Linköping. Deras Café och det jobb Marie-lousie har lagt ner för att få dom gamla 1800-tals torpen funktionsdugliga är skrämmande likt vårt projekt! och vi fick massor med bra information och vi fick också ett levande bevis på att det går.

Vi gick en Promenad längs ån i söndags när vi fick syn på den här lilla oasen i Linköping och gavs tillfället att lära känna två av linköpings mest öppna och välvilliga människor! Tack för det!

om ni har vägarna förbi linköping så tycker jag absolut att ni ska stanna till och fika på Åbacka Café! www.abackacafe.se

Efter renoveringen!

Åbacka innan renoveringen!

 

En viktig del avklarad

2012-02-16
Äntligen! Vattenfall har tagit god tid på sig, men nu har de tillslut lyckats koppla in elkabeln som vi grävde ner i somras. Nu är det lite finlir inomhus så har vi snart lite belysning och annat som vi moderna människor har så svårt att klara oss utan…

Välkommen år 2012!

2012-01-26
Det skickas Mail, rings samtal och träffas människor. Förklaras och presenteras. Bidrag söks och samarbeten etableras och skapas. Förarbetet med Fåfängan fortsätter inför Säsongen.

Mycket tid läggs ner och vi hoppas givetvis att vi får möjlighet att Rädda platsen och skapa den välkomnande och inspirerande mötesplats vi vill att Fåfängan ska bli!

Föreningsträff

2011-12-19
Snön har äntligen kommit. Tyvärr hänger inte temperaturen med och det känns osäkert om det får ligga kvar.

Idag var jag på ABF föreningskväll och minglade med andra föreningar i Nyköping. Det bjöds på bland annat teater, etiopisk nationalrätt och underhållning från Dick Lundberg. Kanske kan vi hitta lite spännande samarbeten mellan andra som vill liva upp Fåfängan i Nyköping.

Nyköpings kommun har gjort sin del i arbetet med elektriciteten på Fåfängan, men vi väntar fortfarande på vattenfall som fortfarande behöver göra en liten insats. Kan det bli en julklapp? I övrigt fortsätter vi spåna kring hur vi kan utveckla och förädla. Det finns mycket man vill göra.

Dick Lundberg uppträdde under kvällen

 

Jul jul strålande jul

2011-12-06
Var på Julmarknad på Överjärva gård i helgen. Mycket fint ordnat. Jag fick en del inspiration till hur Fåfängan skulle kunna utvecklas. Här fanns café med massa godsaker, fina välbevarade byggnader, körsång och hantverkare som sålde allt från smörknivar till julgranspynt eller bröd. Här fanns även en filial till Nacka Byggnadsvård där vi kan hitta bra saker vid såväl lösningar för bra utedass samt renovering och tillbyggnad av tidsenliga byggnader, dörrar, fönster, beslag, handtag etc. Jag passade på att köpa en detalj till vårt lås i den gamla ladugårdsdörren som saknade en fjäder. Hoppas den passar!

En guldgruva för den som pysslar med byggnadsvård

 

Advent

2011-11-28
Fåfängan, vi tänker på dig. Idag kom en adventsgran på plats. Lite julkänsla i alla fall. Hade inte så mycket att pynta med, men en hemgjort stjärna av pinnar och lite smällbär i grenarna istället för ljus.

vår adventsgran

smällbär som dekoration

 

kratta löv

2011-11-21
Det är ont om ljusa timmar på dygnet och andra plikter som kallar. Men nu i helgen fick Fåfängan i alla fall lite tillsyn när vi var där och krattade löv i den vackra höst/vintersolen. Nu när alla löv fallit till marken är det lättare att se och visualisera hur man skulle vilja få till det till våren och sommaren 2012. Hoppas på en hel del planteringar, så det blir riktigt mysigt.

Julen är i antågande!

2011-11-15
Nu är det bara lite mer än en månad kvar till Jul och det skulle passa så otroligt bra med en Klassisk Julmarknad uppe på Fåfängan! Vi vill vi vill vi vill! men vi har inte den möjligheten i år. Vi väntar fortfarande på EL ifrån kommunen och vi båda har fullt schema ända in i mitten av februari.

Love har koll på Husen under vintern och jag planerar för nästa säsong på distans ifrån Norrköping där jag jobbar till mitten av februari med en musikal och en Revy. Till våren ska jag ev vara med i uppförandet av en pjäs av Strindberg. Pjäsen ska spelas i Norrköping under våren och min förhoppning är att vi kan ta den till Fåfängan och få till en utomhus föreställning! Det tror jag skulle passa jättebra!

Ta nu hand om varandra i Höstmörkret!

Bara vi får elen som bestämt så.

 

Pesto

2011-11-03
Gjorde pesto på baslika och åt de sista av fåfängans tomater idag. Mycket gott!

Tack. Bättre sent än aldrig

2011-10-31
Idag hämtade vi det sista som polisen hittat från stölden i början av vårt arbete. En kofot. Tidigare fick vi även tillbaka vår skottkärra. Den hade varit bra att ha tidigare, men bättre sent än aldrig. Polisen i Nyköping har varit bra att göra med. Vi tackar för er insats och våra återfunna saker. En annan vi vill tacka är Leif på tekniska divisionen som hjälpt oss med vattnet under sommaren, nu är brandposten återlämnad. Tack för det.

Höststädning

2011-10-25
Fåfängan har nu fått vila en stund. Kanske trött efter all uppmärksamhet som uppstått under sommaren. Och ännu mer vila kommer det även få bli över vintern som det ser ut nu.

Vi jobbar på annat håll för att få ihop brödfödan och kommer nog inte kunna öppna upp portarna förrän till våren igen. Men i tankarna finns alltid Fåfängan med oss. Idéer om vad vi ska göra är det ingen brist på. Har du egna förslag får du gärna maila oss på info@fafangan.com. Vi kommer försöka skriva här emellanåt så håll ögonen öppna.


Ta en promenad till fåfängan i Nyköping, det är en så fin plats.

Fåfängans kola

2011-10-18
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 gr smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljussirap
1,5 msk vaniljsocker

Gör så här:
Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Använd en träsked med flat kant att röra om med. Ta en liten form, ca 16×20 cm och klä den med bakplåtspapper.

Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten – men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Låt kolan fortsätta koka till valfri konsistens. Testa genom att göra ett kulprov: Ta en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se hur lätt du kan forma smeten till en kula. OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar.

Häll smeten i formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Skär sedan bitar med en lätt oljad kniv och linda in bitarna i smörpapper.

Klart!

Här är våra populära kolor

 

Vi ses

2011-10-10
Vår vinnare från tipspromenaden, Lena har fortfarande inte hörs av sig, på vare sig mail eller facebook, så vi skruvar på oss och letar efter en värdig ersättare bland alla svar. Vi hittar Albin Lokamo!

Annars har ni som går förbi lite då och då kanske märkt att vi inte har varit så mycket på Fåfängan den senaste tiden. Kanske har ni dock sett oss i Nyköpings egen tidning NY där vi hedrades med att pryda omslaget! Nyköpings kommun har också äntligen varit uppe på plats och hjälpt oss få ett vettigt lås på dörren. Det känns riktigt bra!

Ta vara på er och låt kreativiteten ta sig form i div pyssel inomhus när regnet och mörkret drar in. Kanske gå på loppis och se bortom vad prylarna har för vanliga användningsområden (se bilden).

Vi ses!

 

Fortfarande öppet!

2011-10-04
Vi har fortfarande kvar en hel del produkter från lanthandeln för de som är intresserade.

Färskpressad äppelmust 5 liter av lokalt plockade äpplen blandade sorter 160kr.
Blåbärssylt av handplockade blåbär från ekensberg 40kr
Grahamsskorpor 5st för 10kr
Torkade kantarellen 50g (gula/tratt) 50kr
Jordärtskockor 400g 30kr
Röda vinbärsgelé av bär exklusivt plockade på fåfängan 30kr
Plommonsylt med stjärnanis från plommon i närheten av fåfängan 30kr

skicka oss ett meddelande så levererar vi inom Nyköping.

Lite bilder från Höstmys på Fåfängan 2 okt!

2011-10-03

En lyckad höstmarknad med allt från försäljning av fina höstkransar till tipspromenad, utställning, workshop och livemusik!

Kan man få lite mer färskpressad äppelmust för en slant? Undrar Axel Engdahl för tredje gången.

Publiken lyssnade hänfört till musiken från bland annat Sofie Österström och Sarah Nilsson med ackompanjemang av vevlyra spelad av Johannes Hellman.

Two men in a boat lirade stämningsfull musik.

Inomhus i den lilla lanthandeln var det liv och rörelse.

Här kan man handla exklusiva närproducerade och ekologiska produkter i lanthandeln.

Utomhus fick man testa på att återvinna gammalt material för att skapa något nytt.

Spännande när en hästvagn kom förbi och visade hur man transporterade sig förr i tiden.

I det innersta rummet sålde tovadeting varma och mjuka tovade ting framför en sprakande brasa.

 

Succe på Fåfängan!

2011-10-03
Tack allihop för ett otroligt lyckat Höstmys!

Solen lyste, hönsen lockade och alla var så hjärtans glada! Tack Sofie Österström, Two men in Boat och sarah o Johannes för välframförd Musik!

Och Tack alla besökare som får oss att fortsätta upprustningen och bevarandet av Fåfängan! Här kommer svaren på Tipspromenaden som alla sitter och hungrar efter:

1. Staketet som omringar Fåfängan kallas: Gärdesgård
2. Fåfängan byggdes: 1798
3. Fasaden är: putsad
4. Det som växer på busken är: Hasselnötter
5. Frukten som växer på busken är: Kvitten
6. Mannen som bodde här på 80-talet kallades: Humla
7. Roten på växten heter: jordärtskocka
8. Äppelsorten är: Aroma
9. Kryddväxten är en: Citronverbena
10. Fåfängans största träd är ett: Körsbärsträd
11. Vi som driver Fåfängan heter: Isak och Love
12. Hönsen har värpt (Trumvirvel)… 3st!!!

Den som Vinner Fåfängans egna åtråvärda Delikatesshink Heter: Lena Hellerstedt!!!
Grattis!

Vi hör av oss inom kort!

Här den åtråvärda Delikatesshinken!

 

Nytillskott på Fåfängan

2011-09-28
En liten familj har flyttat in på Fåfängan i Nyköping. Nu i kväll har tuppen Frallan fått ett nytt hem tillsammans med hönorna Blanka och Gertrud. Lite lätt tagna efter en kort bilfärd och att mörkret lagt sig kurade den fina trion ihop sig inne i hönshuset, så imorn får vi svaret på hur dom ska trivas. Till söndagens öppet hus och höstmarknad hoppas vi på att dom ska känna sig någorlunda hemma.

Samtidig produceras det saker som ska finnas till försäljning. Kom och knapra på en skorpa med färskpressad äppelmust och lyssna till toner från Two men in a boat, Sofie Österström eller Sarah Nilsson, eller om du vill få med dig något hem kanske en påse mussli med torkade blåbär passar bra eller en skopa torkade kantareller.

Vi ser med spänning fram mot dagen och hälsar alla nyfikna välkomna!

På söndag kommer brasan spraka i öppna spisen.

Tuppen Frallan med hönorna Blanka och Gertrud

 

Höstmys! 2:e oktober kl 11:00 Fåfängan i Nyköping

2011-09-25
Det finns mycket nya saker att upptäcka och njuta av på fåfängan. En hönsgård har byggts där tre fyra hönor ska flytta in i mitten av veckan och stanna över höstmarknaden! Ett av rummen i det första huset har genomgått en rejäl uppfräschning. Väggarna har lagats, lister reparerats, golvet oljats, fönstren sats in, skrapats och målats. Som natt och dag! Senare har fasaden utsatts för en räddningsaktion. Den har målats, tjärats och raparerats där det har varit mest kritiskt. Dessutom har den ”nya” dörren äntligen kommit på plats! Så nu är Fåfängan rustat för det kallare halvåret. Vintern.

Men först inväntar hon besök den 2:e oktober! Höstmys på fåfängan. Kom förbi och se platsen väckas till liv ytterligare!
Hjärtligt välkommen!

Här ska jag snart lämna plats åt några höns!

 

Höstmys på Fåfängan i Nyköping!

2011-09-23
Nu har vi gjort flygblad inför höstmys påFåfängan. Skriv gärna ut och dela till folk i er omgivning! Hoppas vi ses den 2:e oktober!

Här är våra flyers till hösmys på fåfängan!

 

Fasen vad skönt att bara sitta!

2011-09-18
Mustning, förflyttning och renovering har genomsyrat helgen. Till höstfesten har vi visionen om att vi ska kunna bjuda på fika i ett av rummen i husen! Så där har vi börjat en lättare renovering. Det kommer bli sjukt mysigt att sitta där inne, dricka lite nypressad must framför den livliga brasan i kaminen!

Idag har vi tagit en tripp till Äppelfabriken på Ekerö för att musta våra Äpplen vi plockat här i Nyköping. Där blev 179 kg äpplen till 105 L renpressad Äppelmust som kommer finnas till försäljning på höstmarknaden! Mycket välsmakande! En fika och mycket njutning tog vi oss i den tillhörande gårdsbutiken medan äpplena pressades. Ahh… Riktigt fint ställe!

En sak till vi. Vi körde två före detta utedass till fåfängan. vilket ekipage! haha!

här dunsar dom ner, krossas, pressas och pastöriseras och blir till en välsmakande must!

Det fick många att dra på smilbanden när vi susa fram med vår värdefulla last!

 

Närproducerat!

2011-09-14
Blåbärsylt, torkad svamp, inlagd gurka, äppelchutney, musik, öppenspis, varm äppelmust, honung och något kul för barnen kommer finnas på Fåfängans Höstfest den 2:e oktober. Vi håller öppet så länge det finns folk hos oss med början kl 11:00. Kom förbi och ta en lätt fika eller fyll förråden med Höstens godsaker! Allt egen eller närproducerat!

Det kokas, syltas och torkas för fullt hos bröderna blomster!

Gurkorna tvättas noga innan dom läggs i lagen.

 

Hästkrafter och äppelmust

2011-09-12
I helgen har vi lagt ner ett hästjobb på att få den nya dörren på plats. I stort sett hela den gamla dörrkarmen är helt utbytt med nytt friskt virke. Ett svårt jobb eftersom både den gamla ladugårdsdörren (från bonden claes, tackar så mkt för den) och det gamla torpet vid hållet inte är byggt utifrån dagens millimeterprecision utan är rejält skeva. Men med vår envishet, noggrannhet och skicklighet sitter nu den nya dörren på plats.

Idag blev det en tur och plocka äpplen på en plats som vi fått ett tips om från Magnus på Mikaeliskolan. Nu har vi ca 80 kg äpplen som ska bli till äppelmust nu till helgen. Har försökt få tag på något musteri som ska vara så lokalt som möjligt, men det blir nog en tur bort… Om det är någon som vet, så har vi ju vår kontaktsida eller vår facebook där vi gärna tar emot alla tips vi kan!

En rejäl dörr kräver rejäla insatser med rejäla verktyg.

Den ny/gamla dörren med perfekt passform. Vi är mycket nöjda.

Källaren full av äpplen!

 

sylt saft sylt saft

2011-09-08
Förra helgen var vi auktion och lyckades ropa hem några fina saker som ni kommer kunna beskåda på Fåfängan. Förutom lite möbler så blev det en fin orgel som än så länge sprider glädje här hemma, men det är inte omöjligt att den kommer kommer på plats på fåfängan så småningom. Kanske tillochmed till höstmarknaden den 2 okt.

I övrigt syltas vår tidigare blåbärsskörd i skrivande stund. Blir det lyckat kommer även den få sin plats på kullen framöver!

sylt saft sylt saft

 

Naturens prakt

2011-09-06
Hösten närmar sig med stora kliv. Det blir mörkare och svalare, men än så länge erbjuder naturen vackra färger och massor av ätbart. Inte minst är ju svampsäsongen alldeles strålande. Kan varmt rekommendera en promenad i det vackra naturreservatet bakom Fåfängan i Nyköping.

När ni gått ett varv i skogen erbjuder Fåfängan nu ytterligare sittmöjligheter, detta kan vi tacka Boris för, som förutom en utomhus sittgrupp, gett oss den fina gjutjärnsbänken vid entrén som passar så bra för trötta förbipasserande.

En ytterligare gåva vill vill tacka så hjärtligt för är äppelträdet som fått flytta in på gräsplanen på Fåfängans framsida. Det är Tanja som gett oss denna gamla sörmländska äppelsort, Fiholma.

Missa inte att komma förbi söndagen den 2 oktober, så lovar vi att det hunnit hända ännu mer på Fåfängan.

Det nya äppelträdet på Fåfängans framsida

 

Framtidsplanering, reflektion och samtidigt jäkligt närvarande!

2011-09-05
Hej allihopa!

Det är mycket som ska hållas ihop, planeras och skapas i det här projektet. Det varvas mellan kreativt, administrativt och fysiskt arbete. Ett helhetsprojekt utan dess like! Puh. Riktigt skönt att ta en ledig helg hemma hos parenteserna.

Nu planeras det för fullt för framtiden och den kommande hösttillställningen den 2:e oktober, Samtidigt som höstmarknaden på Mikaeliskolan! Vi jobbar för fullt för att skapa en skön tillställning med musik, försäljning och riktigt fin höstkänsla. Det hela med lite sköna oväntade skeenden!

Boka in den 2:e oktober för att uppleva det senaste ifrån Bröderna Blomster på Fåfängan!

 

Det ser ljust ut för Fåfängan!

2011-08-28
Igår invigdes Fåfängans Livescen! Det var en lång dag med massor av förberedelser och slit men vilken kväll vi fick!

Eldarna tändes, fikat var bakat, banden var redo och vi var på helspänn. Vi visste att det skulle komma drygt 20 personer men det visade sig att det skulle komma lite fler än så. När vi räknade ihop allt så var det ca 80 personer som hittat hit! Helt otroligt! Vi blev överväldigade över responsen!

Vi inledde kvällen med att hälsa alla så varmt välkomna och berätta lite om projektet. skön stämning rådde och Louice ottosson inledde med låtar ifrån sin nyinspelade skiva. Vi tog paus och hembakade bullar och kaffe serverades och det frågades, berättades, berömdes, tackades, minglades och mitt i det stod vi och sög åt oss av ögonblicket. Helt magiskt! En äldre man som hade bott i närheten som barn tog mig åt sidan och berättade en dikt som han skrivit. Den handlade om att ta tillvara på nuet. Mer rätt än så tror jag inte den dikten kan läsas.

Vi ropade in publiken och Ohmyo! drog direkt igång med sin svängiga jazzpop! Publiken satt som klistrad, diggade och jag njöt. När det ledde mot sitt slut tog vi tillfället i akt och tackade alla som hjälpt oss. Vi tackade: mikaeliskolan som lånade ut el till oss, våra volontärer, vänner, mamma och pappa som hjälpt och stöttat oss otroligt mycket! och framförallt publiken som var helt otrolig! Tack alla igen! Tack för en Magisk kväll!

Publiken rörde sig hemåt och nu kom alla lyktor, lampor och facklor verkligen till sin rätt. Bseökarna rörde sig bortåt och försvann i den fantastiska Nyköpingskvällen vid Hållet.

Tack Tack Tack! Vi ser fram emot att få tillfälle att arrangera många många fler spännande konserter och evenemang i framtiden.

Louice ottoson inledde kvällen med låtar ifrån sin nyinspelade skiva

Ohmyo! med ca 80 personer i publiken!

Besökarna var allt från 8 till 80

 

Varde ljus, och det blev ljust!

2011-08-25
Ikväll hände något alldeles speciellt på Fåfängan, för första gången på väldigt länge har det varit ljust på kvällen på Fåfängan! Det kommer bli så mysigt med publik, lite marschaller och en kopp fika.

Konserten går av stapeln 27 augusti kl 18:00 på Fåfängan i Nyköping!

ljus!

 

Laddat

2011-08-24
Nu är vi snart framme vid premiären för konsert på fåfängan i Nyköping! Vi fixar och donar, dokumenterar och planerar. Lite nervöst är det allt. Kommer allt hålla enligt planeringarna? Har du missat att köpa biljett till konserten så finns det på JC i västerport för ynka 50 lappen.

Kvällen kommer inledas av glada toner från Louise Ottosson och med en kort fikapaus följas av Oh my O.

När mörkret faller den 27 aug kommer fåfängan lysa upp av livsglädje, marschaller och andra lyktor och förhoppningsvis bli en minnesvärd kväll.

Dagens tips: Med lite gamla pingisbollar kan man få nytt liv i en ljusslinga.

 

Välkommen hit!

2011-08-20
Hej Hej alla Fåfängan fans!
Idag var jag med i tidningen i egenskap av projektledare för fåfängan projektet. Det gav direkt ringar på vattnet i form av en representant från ABF som ville ha ett möte och se hur vi kunde samarbeta i framtiden. Dessutom var det en besökare som av nyfikenhet kom ända ifrån Katrineholm för att titta till Projektet. Riktigt Kul!

Publiken är laddad!

 

Nu känner jag att jag lever

2011-08-16
Nu har det hänt mycket sedan vi sist skrev. Det ordnas för fullt inför den stundande konserten: scenen har byggts klar, förköpsbiljetter går att köpa hos JC, banden är klara, PA är fixat. Det och mycket annat har vi pysslat med den sista tiden.

Det går bra vissa dagar och mindre bra andra. Men idag har det varit kul att vara jag. Jag har träffat en väldigt trevlig reporter ifrån SN, en kommande artist till Fåfängan och alla lärare på Mikaeliskolan som är mer än tillmötesgående till vårt projekt. Alla väldigt roliga punkter på att göra listan!

Nu hoppas vi bara att Nyköpings invånare hittar till Fåfängan den 27 augusti!
Komsi Komsi!

Det blev ett gediget bygge med taket på plats!

 

Inspiration

2011-08-11
Känns som höst i luften. Det kan inte vara möjligt, än så länge vill vi ha lite soliga och varma dagar. Vi närmar oss med stormsteg vår första konsert och känner att många delar faller på plats men att det fortfarande är mycket kvar att fixa med. Mysfaktorn ska vara hög!

Som vanligt är det många som stannar för att stötta vårt projekt eller ge oss tips på olika saker. Känns kul att många får så mycket bra idéer av att vi håller på.

Bänkar att sitta på är snickrade, bord till entré är på gång, ljudanläggning ska inte vara några problem, fika behöver planeras ytterligare, marschaller finns en hel drös… Ser fram mot öppningen med skräckblandad förtjusning… har vi missat nåt?

Många pratar om fåfängans historia, andra om tips för hur vi ska göra med torpen eller trädgården.

 

Oh my o!

2011-08-10
Idag har vi varit på Öppen hand, second handaffären som ligger i närheten av Fåfängan och där folk är som tokiga och köar långt innan öppningstid. Vi trängdes med alla nyköpingsbor och hittade faktiskt en del fina och praktiska saker till vår första konsert som alltså kommer äga rum den 27 augusti! Vi kommer förmodligen boka in två grupper som spelar under kvällen, men hittills är bara ett band halt spikat. Nämligen bandet Oh my o! Missa inte det!

Se en film med Oh my o!
Oh my o spelar på fåfängan den 27 augusti.

27 Augusti tänds eldarna

2011-08-04
Nu äntligen har vi spikat vårat första konsertdatum! 27 augusti öppnar vi scenen! Det blir en kväll under bar himmel med marschaller, musik och värme.

Har skruvat bockar dagar i sträck så att det ska finnas sköna sittplatser för alla. Men det är mycket kvar än innan vi är klara för insläpp. Mycket planering och arbete. Haffas oss gärna när ni ser oss där om ni vill ha mer information, vi behöver säkert en paus.

 

Framsteg, uppgång och handlingskraft

2011-07-30
Man blir så glad och stolt när man tagit rejäla krafttag och verkligen ser resultat. Fåfängan blir bara finare och finare. Vi har nu en ny flagga med en stolt tupp och allt klotter är så gott som bortmålat, precis att färgen räckte, man får prioritera med den färg man har. Blir nog en vända falurött också inom det närmaste.

Gärdsgården är på plats och ramar in stället. Nu blir allt ännu mer på riktigt. Här är fåfängan!

Välförtjänt vila efter dagspasset och väntan på att gillen ska bli varm.

Rådgivning och handlingskraft.

 

Öppen arbetsdag!

2011-07-28
Idag hade vi ett kanonmöte med Lasse ifrån slakthuset! Hur mycket bra tips som helst, det är guld värt. Tack Lasse!

Imorgon blir det heldag på fåfängan! Min bror och jag plus några vänner kommer vara där och streta hela dagen. kom gärna förbi och ta ett spadtag! På kvällen tänkte vi tända en liten grill, äta en bit mat och ha det trevligt! Hoppas vi ses!

Bl.a. kommer vi sätta staket imorgon!

 

Tak över huvudet

2011-07-25
Det är inte bara kommande artister som behöver tak över huvudet, nu sitter några nya fågelholkar uppe på några utvalda ställen runt om på området. Har även planterat blommande citronmeliss och pepparmynta som bostadsförningen inte ville ha, hoppas på fler fjärilar framöver. Inte långt därefter kom faktiskt en stor trollslända och satte sig alldeles i närheten.

Några djur som däremot inte varit lika välkomna är alla sniglar som tidigare legat i högar och ätit upp allt för många blad på växterna i planterat. Vi har plockat i påsar och dessutom grävt ner fällor i form av hinkar med lättöl som tydligen lockar sniglarna. Myggen blir vi av med genom att vi helt enkelt jobbar på och röjer bort överväxta partier så att de helt enkelt inte trivs och flyttar till andra tätvuxna buskar.
Central etta med naturligt grönskande utsikt.

Nu laddar vi

2011-07-23
Jag tycker hela tiden när vi bygger på scenen att det känns som att den snart är klar. Men nu tycker jag att det börjar arta sig riktigt fint faktiskt!

Tack alla ni som tog er tid i fredags och lyssnade på våra utlägg om vårt projekt. Det var kul och inspirerande att träffa er och vi hoppas på samarbete i framtiden. Speciellt kul var det att träffa Christer och Frank på Växt och trädgård som vi hoppas få ett bra samarbete tillsammans med framöver!

Vi har också börjat snegla på ett första konsertdatum. Det lutar starkt åt att första konserten blir den 27:e augusti. Så det kan ni preliminär boka i er kalender! Vi skriver givetvis så fort vi har spikat datum och band helt. Det lär ni inte undgå!
Hej hopp!

Här med är scenens stabilitet säkrad.

 

”Lycka till och kör hårt nu!”

2011-07-18
Tråkigheterna som hänt på sistone ha gjort att många kommer fram och vill visa sitt intresse för projektet och uppmuntrar och vill hjälpa till!

I lördags var det t.o.m. en man som letat upp mitt telefonnummer och ringde mig på förmiddagen för att visa sitt engagemang och sin glädje för projektet på Fåfängan! Då märker man att det är fler som känner för Fåfängan och tror på vårt lite smyggalna projekt på kullen. Vi pratade en bra stund och utbytte många bra och värdefulla tips och idéer. Tack för det! Det gjorde mig glad och jag gick med mycket lättare steg efter det samtalet! Inget ont som inte har något gott med sig!

För att visa oss själva vad vi faktiskt har åstadkommit hittills tog vi fram lite före och efter bilder. Tänk vad mycket vi kommer ha hunnit med innan sommaren är slut!

2:a Huset efter.

2:a Huset före.

Bersån efter. Man tror inte det är samma plats!

Bersån före.

 

Efter regn kommer solsken

2011-07-14
Vi har nu återigen haft inbrott på Fåfängan. Det känns tungt, men vi tänker inte ge oss. Det krävs mer för att stoppa bröderna Blomster. Ingenting verkar flyta på som vi tänkt för tillfället, men efter regn kommer solsken, så vi hoppas och väntar inte vändningen…

Det som blev kvar efter stölden är nu hemburet och en skylt med ett meddelande till tjuven sitter strax innanför dörren om man skulle bryta sig in.

Finns det någon vänlig själ där ute som har något bra tips eller vill hjälpa oss på något vis är vi tacksamma för allt stöd.

Vårt meddelande till tjuven.

Det vi har kvar…

 

Stadigt regelverk

2011-07-12
Scenen börjar arta sig nu! Den reser sig så sakteliga fram ur växtligheten. Alla reglar är ditsatta och vi säkrade vår grund ytterligare med några lecablock. Så nu håller den! Det lovar jag. Nu är det taket och själva golvet som saknas.

Medan scenbygget har vuxit så har vi tappat greppet om elen… Vattenfall har tredubblat kostnaden för oss genom att lägga på en extra avgift för att abonnemanget har varit inaktivt i över tre år. Det har varit inaktivt i tre år och fyra månader… Principer och regler är väl bra men det kan sätta stadiga käppar i hjulen för ett projekt med begränsade tillgångar. Så nu har jag bestämt mig för att söka hjälp hos Nyköpings Näringsliv. Sponsorer här kommer jag! Eller ska jag säga kom till mig!

Har du tips om vilka som skulle kunna tänkas sponsra eller samarbeta med oss?
Hör av dig! Tackar på förhand!

Här kommer snart artisterna dela med sig av sin talang!

 

Pytagorassats… Den är inte så dum!

2011-07-10
I fredags var vi med i SN! På första sidan och allt. Hoppas att några fler nya besökare hittar till vår fina hemsida nu!

I helgen har vi haft besök och arbetskraftinvandring ifrån Stockholm. Mycket trevligt och vi fick en hel del gjort! Scenen har börjat få en bra grund att byggas på! Det var flitigt användande av Pytagorassats och ett himla flyttande av plintar. Att det ska vara så svårt att göra ett rakt rektangulärt trädäck.

Det har också bl.a. målats fasad, producerats delar till bänkar och planats ut mark. Det är så grymt att vara flera när man jobbar där uppe, för medans jag gör en sak så händer det grejer på tre platser till! Det är som att vara på fyra platser samtidigt! Det händer så mycket då! Underbart!

Tack Anna och Erik för ert initiativ att ta er ner till Nyköping och hjälpa till med Fåfängan!

//Bröderna Blomster

Måste hinna med lite vila också. ser väldigt skönt ut!

Fasaden målas för glatta livet

 

Klåfingriga besökare!

2011-07-06
Det har varit en omtumlande dag på Fåfängan idag.

En dag som innehållit: besked om att vi ska få vatten inom kort, elen får vi besked inom kort, Byggnadsantikvarie Kjell ifrån Sörmlandsmuseum kom upp på möte och diskuterade bl.a. ev samarbete, Sörmlands Nyheter kom på besök och intervjuade mig om ”projekt Fåfängan” som ska bli en artikel i fredagsbilagan. Alla väldigt kanonbra händelser. Som synd var toppades det med ett Inbrott…

Så sjukt omtumlande och så otroligt tråkigt! Gräsklippare och Trimmern med tillbehör plus vår kära skottkärra och en del andra verktyg blev vi av med. Man vill bara ge upp när någon kommer och tar och förstör det vi slitit så hårt med! Hoppet kom så småningom tillbaks som tur var när visionerna åter tar över och att polisen kom och var ganska säker på vem det var som gjort det.

Så nu är vi åter på jakt efter gräsklippare, trimmer och skottkärra. Om du vet något eller någon som kan tänkas hjälpa oss så hör gärna av dig!

Nu har Polisen varit här

 

Fåfängan gör skäl för sitt namn

2011-07-04
Vi hade snigelinvasion på Fåfängan idag. Nästan alla solrosskott var uppätna…

Fasaden är nu under renovering. Det slipas så dammet ryker. När all graffiti är någorlunda slipat kan putsen andas igen och vi kan måla på med ny färg. Även fönsterluckor är under produktion, så när det är klart kommer nog huset bli riktigt snyggt! Då kan det även leva upp till sitt namn fåfängan. Lite av samma anledning som det förmodligen fick sitt namn en gång i tiden. Förmyndare Walmstedt lät nämligen sätta fönster på logbyggnaden som fanns på platsen vilket för den tiden upplevdes som väldigt fåfängt för en logbyggnad.

Idag startade även vår facebooksida där vi kommer skriva om vad som händer på fåfängan, så gå in och gilla sidan så håller vi kontakten! Vi ses!

Hela framsidan av fasaden slipas för att kunna bli målad och fin.

 

Röj på Fåfängan!

2011-07-01
Jag och min bror har precis börjat komma tillbaks efter några dagar av sjukdom. Idag har jag jobba lite igen. Jag städade ur hela det ena huset. Otroligt vad mycket smuts och skit ett så litet hus kan innehålla! Nu är det renare i alla fall…

Någon tidigare hyresgäst har satt in heltäckningsmattor i dom båda stora rummen som har legat och gottat till sig i några år. Mmmögel! Dom blev bryskt utslängda och återanvända till marktäckare mot kirskål. Tar två år att bli av med kirskål har jag hört, så det är bäst att börja direkt. Huset blev mycket finare men det är mycket skrubbande kvar innan det är helt rent.

Den sneda dörren blev vi trötta på också så vi skruvade dit ett nytt gångjärn och bröt loss den extra dörren som kommunen satt för att hålla folk bort ifrån att bryta sig in. Säkert funktionsduglig men inte så fin så den fick gå.

Sen är vi elen på spåren också, förhoppningsvis så sätts den på någon gång nästa vecka. El ansvarig på kommunen var förbi och inspekterade elen invändigt och utvändigt. Allt blev godkänt så han skulle ringa vattenfall och ansöka om att få starta ett abonnemang och därmed sätta på elen.

Hade Fint! Hoppas vi ses!

före städning

efter städning

 

Hoppas vi ses i sommar!

2011-06-28
Nu är vi elen på spåren! El ansvarige ifrån kommunen var och besiktigade elen idag, det blev ett ok så nu är vi på gång. När elen kommer på så ska vi börja satsa på scenbygge för dom kommande konserterna på Fåfängan som vi hoppas få till i slutet av sommaren. Grymt!

En skylt har också tillverkats av ett återanvänt hyllplan, brännpenna och lite linolja. Så nu hoppas vi att förbipasserande ska hitta till vår fina hemsida som min bror snickrat ihop. Jag har även hunnit med att börja gräva upp syrenrötterna ifrån den delen av bersån som jag sågade ner för ett tag sen. Värre slit har jag aldrig tagit mig an! Men har jag börjat så ska jag slutföra, rötterna ska bort.

Fler och fler kommer fram till oss och tackar för att vi tar oss an Fåfängan, Husen vid Hållet, det är mycket värt! Tack ska ni ha! Och hoppas verkligen vi ses senare i sommar på våra stundande evenemang.

Vår nya skylt

 

Fullt ös på Fåfängan i Nyköping!

2011-06-27
I helgen har det hänt saker på Fåfängan i Nyköping! Hela familjen Blomster med flickvänner kom på besök och arbetade hela söndagen igenom. Helt galet vad mycket som kan bli gjort om man är några stycken och hjälps åt! Tack ska ni ha!

Nu tog vi ett gigantiskt kliv framåt. Rabatter grävdes, gräs klipptes, häck sattes, uteplats krattades fram och en slyhäck gjordes bland annat. Nu börjar det se riktigt fint ut ifrån framsidan vilket i sin tur gjorde att många kom fram och frågade vad som händer med Fåfängan och uttryckte sin tacksamhet mot att platsen rustas upp. Ett bra tillfälle att låta det goda ryktet spridas i Nyköpings kommun! Alla intresserade är välkomna att komma upp till Fåfängan och få sig en pratstund i det gröna!

Om du har någon information om historiken kring Fåfängan i Nyköping får du vädigt gärna kontakta oss antingen på mail, telefon eller komma upp till Fåfängan.

Hade gott!

En välförtjänt fikapaus. En första kaffe och hemgjorda kakor på café fåfängan!

Allt nedklippt ris återanvänds till en slyhäck.

Många plantor kom i jorden

 

Fåfängan nyköping växer

2011-06-23
Nu har det hänt en del uppe på fåfängan. På gräsytan på framsidan fanns en stenläggning under allt gräs som vi inte riktigt vet vad det varit till för, men vi tänkte i alla fall att den passade bra som odlingsyta. Det blir ju fint med stenarna runt om. Nu behöver vi bara hitta lite bra plantor och buskar som vi kan plantera där.

Annika var på besök och fick hjälpa till att röja buskar vid sidan av huset, så nu kommer huset fram mycket bättre. Riktigt skönt att vara flera när man jobbar. Och fint blir det. Man blir lite sugen på att få till fasaden också, tror det skulle bli fint att måla över all graffiti som är på husen nu.

Hittade ett cykelställ för tre cyklar i en container idag också. Lite skevt och sådär, men fullt funktionsdugligt!

Nu får vi hälsa trevlig midsommar så länge så fortsätter vi på lördag igen!

Bäst att ta tillvara på stenläggningen som finns

bort med syrenen så huet kommer fram

 

Nu är det klippt

2011-06-19
Lillebror har nu trimmat ner massor av gräs och man kan nu äntligen se lite vad som döljt sig där under djungeln. Jag (Love) har varit på fåfängan i full regnmundering idag och räfsat. Jag planterade även den lilla hallonbusken som stått hemma i en balja, så jag hoppas den inte torkar ut.

Det som är bra med allt regn är att vi nu har fulla hinkar med vatten och kanske räcker ett tag för bevattning! Vi borde skaffa en vattentunna och leda ihop alla takrännor så att allt vatten samlas på ett ställe!

Mängder av gräs…

Ett nytt hem för hallonbusken

 

Vackert!

2011-06-17
Regn regn regn… Det hindrar inte en envis att gå ut och trimma och bygga staket! Blött var det och fint blev det. Nu har nästan allt gräs blivit trimmat en gång. Huh! Synd bara att det växer upp igen… Det som är bra med regnet är att vi kan samla vatten så att vi kan vattna dom plantor vi hoppas sätta ut snart. För än så länge har jag inte lyckats hitta en bra lösning på vårt vattenproblem. Hoppas jag hittar den snart! Nu ska jag ta helg för att få perspektiv på vårt projekt och se vad vi ska prioritera så att vi lyckas få till några konserter i sommar!

i ett av husen har det brunnit

 

Idag hittade jag en kanadensare i trädgården!

2011-06-15
Dagen började lite spännande med att det låg en kanadensare och sov bredvid ett av husen när jag kom dit på morgonen. Inte riktigt det jag är van vid. Han var jättetrevlig och han berättade att han cyklade runt i Europa och att han igår hade kommit till Sverige. han hade Cyklat 8000 kilometer!!! för att slå upp sitt tält precis där jag skulle börja röja. Han bar sig av och önskade lycka till och efter det så var det hårt slit hela dagen med att öppna upp en berså som var alldeles igenväxt. Resultatet blev jättebra och vi fick material till ett eventuellt staket. Toppen!

Strax efter det så ringde Love och sa att vår Grästrimmer vi köpt hade kommit. Så då var det bara åka och hämta och börja klippa gräs. Det var så skönt att få bort ”skogen” av allt ogräs som frodats under alla dessa år. Idag tog vi ett stort steg framåt! Hej och tack för idag!

En förvånad Kanadensare

Jag + trimmer

 

Digin it!

2011-06-14
Idag har jag jobbat vidare på vårt vatten problem. Vill verkligen att det ska fungera nu. Vår kontakt på Kommunen, Geire, Wetterström, ska forska i om vi kan använda en närliggande Brandpost som vattenförsörjning. Det har tidigare hyresgäster gjort så jag hoppas verkligen att det ska fortsätta gå att göra det. Nu ska jag iväg och gräva upp lite rabarber och kryddväxter i ett nedlagt koloniområde i närheten. Skrivs snart igen!

En hallonbuske blir min

 

Work Work Work!

2011-06-13
Nu har det gått några dagar sen vi fick tillgång till husen vid ”Fåfängan”. Det går så himla fort! Puh… Vi har snuddat lite vid vad som behöver göras och plötsligt inser man att det är väldigt mycket jobb framtill första konserten. Idag var jag och pratade med Waldorfskolan om Husen och blev alldeles överöst med komplimanger och lyckönskningar. Och inte minst med massor utav bra information. Tack ska ni ha alla Lärare på Mikaeliskolan!

Nu startar fåfängan nyköping

2011-06-12
Nu har arbetet börjat på fåfängan. Vi har äntligen fått ok på att ta hand om de två torp som ligger i norra delen av nyköping och kommer nu lägga all kraft på att få stället snyggt och förhoppningsvis redan i sommar få till lite evenemang för att få liv i området!