Fåfängans historia

Arbetarbostäder, konvalescenshem, populär dansbana, sommarnöje – Fåfängan med de två torpen från 1798 har haft olika användningsområden genom de drygt två sekel som förflutit. Här nedan kan du hitta lite historia om platsen samt läsa om hur det gick till när Fåfängan fick nytt liv och blev den mötesplats vi har idag – se flikarna med de olika årtalen.

Fåfängan – En historisk plats

Det hela började 1763 då grosshandlaren Carl Magnus Nyström körde igång papperstillverkningen med vattenfallet vid Perioden som drivkraft. Som pappersmästare anställde han Salomon Malmberg som 1783 övertog pappersbruket tillsammans med sin son Pehr Malmberg. Det var han som tillsammans med brukspatron Adam Tibertius Stenqvist utökade fabrikens domäner. Den 23 april 1798 fick de för 8 skillingar per år den mark som idag kallas Fåfängan för ”uppsättande av tvänne stufwor till boningsrum för några bruksarbetare”. Detta gör torpen på Fåfängan till några av Nyköpings absolut äldsta boningshus.

Hur Fåfängan fick sitt namn finns det olika teorier om, bland annat att det på området fanns en lada som var prydd med ett ovanligt stort och fint fönster, vilket kan ha uppfattats som fåfängt. En annan möjlig betydelse är att torpen användes som sommarresidens ganska tidigt, innan sommarstugor hade blivit nästan var mans egendom.

Vet du något om detta eller har annan information om platsens historia? Meddela oss gärna på info@fafangan.com.